20 декември 2017-Нюз Фронт.

Руско-сръбски преговори.

В Кремъл се състояха преговорите между Владимир Путин и Президента на Република Сърбия Александър Вучич, който пристигна в Русия на 19 декември на работно посещение.

Държавните глави обсъдиха въпросите по развитието на руско-сръбското стратегическо партньорство в политическата, търгово-икономическата и културно-хуманитарната сфера, а също и актуални теми от международната и регионална проблематика.

След края на консултациите бяха подписани редица двустранни документи. Освен това, лидерите на Русия и Сърбия направиха заявления за пресата.

 

 

снимка: http://kremlin.ru

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва подкрепя всяко взаимноприемливо решение по проблемът «Косово» между Белград и Прищина.

 

» Що се отнася до Косово, изхождаме от това, че ситуацията там трябва да бъде урегулирана по политически път на основата на диалог между страните в съответствие с резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН 1244″,- заяви руският лидер пред журналисти след края на преговорите с президента на Сърбия Александър Вучич.

 

 

 

Владимир Путин съобщи, че са обсъдили с Александър Вучич » текущото положение на Балканите».

Русия е заинтересувана в стабилизирането на обстановката в региона, в развитието на взаимоизгодни връзки с всички балкански държави, увери руският държавен глава.

Президентът на Русия потвърди, че руската страна ще продължи да оказва подкрепа на Сърбия в запазването на суверенитетът й териториалната й цялост.

 

 

» Уважаеми господин Президент! Дами и господа!

Преговорите с Президента на Сърбия преминаха в открита, и както винаги, в дружеска атмосфера, бяха изключително наситени и продуктивни.

Ние детайлно обсъдихме цял комплекс от ддвустранното ни сътрудничество, обменихме мнения по актуални международни и регионални проблеми.

Сегашната среща е първата ни след встъпването на господин Вучич на длъжността Президент на Сърбия.

Но иска ми се да отбележа, че ние и по-рано нееднократно сме се срещали, включотелно и по времето когато господин Вучич беше премиер.

Споделям настроя на сръбското ръководство за поддържането на интензивен политически диалог и постъпателно развитие на между-държавните отношения. Буквално след няколко месеца, през февруари 2018 година, страните ни ще отбележат 180 години от установяване на дипломатически връзки.

 

 

 

Документи подписани след края на руско-сръбските преговори в Москва:

Договор между Руската Федерация и Република Сърбия за социално осигуряване

Съвместна декларация на Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република Сърбия за сутрудничество в областта на модернизация на икономиките

Протокол за внасянето на изменения в Съглашението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република Сърбия за доставките на природен газ от Руската Федерация в Република Сърбия от 13 октомври 2012 година

Меморандум за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на културата на Руската Федерация и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия

Съглашение между Администрацията на Курска област ( Руска Федерация) и Министерстви на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия за осъществяване на международни и външноикономически връзки в търгово-икономическото сътрудничество

Допълнение № 7 към договор  № 2102–12–17 от 27 март 2013 година за доставките на природен газ в Република Сърбия  между ООО «Газпром экспорт» и АО «Югоросгаз»

 

» Особено внимание в хода на преговорите беше отделено на културно-хуманитарното сътрудничество.
С участието на Русия наскоро беше завършен монтажът на мозайката на купола на храм Свети Сава в Белград.
През ноември тази година в Сърбия гостува ансамбъл за песни и танци на Руската Армия Александров, и аз изразих благодарност към Президента на Сърбия за решението да кръсти парка в центъра на Белград в чест на този военно-музикален колектив и в памет на трагичната гибел на артистите от него в авиокатастрофата през декември 2016 година.

В Сърбия се възражда интересът към изучаването на руски език, поддържат се тесни образователни връзки.

Договорихме се и занапред да укрепяме контактите между хората, в това число да разширяваме туристическия обмен и да създаваме благоприятни условия за пребиваването и работата на руски граждани в Сърбия и на сръбски граждани в Русия»,- заяви пред журналисти президентът на Русия Владимир Путин.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;