20 декември 2017-Нюз Фронт.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин призова специалните служби от ОНД да усилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма.

В хода на срещата, която се състоя в Кремъл с ръководителите на органите за сигурност на държавите от ОНД ( СНГ-руски) руският държавен глава изрази надежда, че те ще продължат активно да взаимодействат в тази сфера.

Президентът на Русия подчерта, че това е особено важно на фона на възможната заплаха от връщането на бойци от Сирия и Иран в страните от бившия СССР.

В същия ден Владимир Путин проведе и руско-сръбските преговори на високо ниво. Президентът на Сърбия Александър Вучич пожела успех на руския лидер на предстоящите президентски избори.

 

 

 

На заседанието на Съвета на ръководителите на органите за сигурност и специалните служби на ОНД в Москва, присъстваха ръководителите на спецслужбите на Русия, Казахстан, Армения, Беларус, Таджикистан, Азербайджан, Киргизия и Узбекистан. Преди началото на заседанието приветствено слово от Президента на Русия прочете директорът на ФСБ Александър Бортников.

В обръщението си руския лидер подчертава, че ситуацията в света изисква търсенето на нови, по-ефективни пътища за реагиране на глобалните предизвикателства и заплахи.

 

 

Среща с ръководителите на органите за сигурност и специалните служби на държавите-участници на Общността на Независимите Държави.

 

» Основната заплаха за гражданите от страните на ОНД изхожда от международните терористични организации действащи в Централна Азия, Близкия Изток и в Северна Африка.

Терористите се опитват да използват тези региони в качеството на плацдарм за експанзия, вербуват и обучават нови бойци, които се изпращат после за дестабилизиране на ситуацията в други държави»,- се казва в приветствието.

 

» Затова е важно националните спецслужби да укрепят партньорските връзки, да изработват съгласувани подходи към решаването на актуални задачи».

 

Вече в хода на лична среща с директорите на националните спецслужби в Кремъл Владимир Путин подчерта: ситуацията в света се е изострила.

» И за нас не е без значение, разбира се, къде ще се връщат и ще бягат терористите след достатъчно ефективните действия, както знаете, на руските Въоръжеи сили, да кажем, в Сирия. Ние разбираме, къде се прехвърля и изтича целия този остатък, и разбираме заплахите, които тези «изтичания» създават за нашите страни и народи. Затова е така важно усилването на сътрудничеството ни»,- заяви президентът на Русия Владимир Путин.

 

Владимир Путин увери, че руската страна ще информира своевременно колегите от ОНД за различните заплахи.

 

» Днешния ни живот е сложен, и пред вашите сътрудници стоят много сложни задачи, и пред вас стоят много сложни задачи- борбата с терора, борбата с онези сили, които се опитват да попречат на развитието на страните ни.

Що се касае до тероризма, тук не е нужно да ви казвам нищо, вие и сами знаете всичко, именно от вас ние получаваме необходимата информация по тези направления. За нас сега е изключително важно да гледаме внимателно и да следим всичко случващо се в тази сфера.

 

 

 

 

» Бих искал да благодаря на всички вас за взаимодействието, за предоставяната от вас информация на специалните ни служби, в частност на Федералната служба за сигурност. Ние от своя страна, ще правим всичко, за да ви информираме своевременно. И заедно с вас да провеждаме, както е било до сега, всички необходими мероприятия за осигуряването на безопасността в нашите страни и на нашите хора.

 

Освен тази най-основна и най-опасна заплаха, като международния тероризъм, има и други предизвикателства и ние много добре знаем кои са те.

Но за да работим ефективно срещу терористите, са ни необходими и общите усилия на международната общност като цяло.

 

» Ние вече няколко пъти предлагаме създаването на така нареченият регистър на най-опасните престъпници. Но, за съжаление, за сега окончателен пълноценен отговор по този въпрос така и не сме получили, но в рамките на това, което правим заедно, пак не е малко. Много разчитам на това, че работата ни ще продължи така и занапред»,- каза руският държавен глава.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;