20 декември 2017-Нюз Фронт.

Москва и Белград проработват възможността за включването на Сърбия към » Турски поток». Това заяви президентът на Русия Владимир Путин след края на преговорите със сръбския си колега Александър Вучич.

Напомняме, че вчера 19 декември президентът на Сърбия пристигна на работно посещение в Москва.

 

 

» Проработва се въпроса за включването на сръбските ни партньори към реализираният от «Газпром» проект за строителство на нов маршрут за доставки на енергоносители — «Турски поток»- отбеляза руският лидер.

 

Президентът на Сърбия на свой ред увери Владимир Путин по време на срещата в Москва, че страната му никога няма да въведе санкции срещу Русия.

Руският лидер напомни, че Москва и Белград имат исторически близки отношения. Наблюдава се и укрепяне на икономическото сътрудничество: стокооборотът между страните за девет месеца от 2017 година се е увеличил с 26,3 % и е съставил  $1,5 милиарда.

» Много Ви благодаря за огромната подкрепа, Вашата лично и подкрепата от страна на Русия по въпроса за териториалната цялост и суверенитета на Република Сърбия», — изрази благодарност сръбският президент Александър Вучич.

 

 

» Позволете ми да Ви поздравя с издигането на кандидатурата Ви на постта президент на Руската Федерация.

Знам, че руския народ ще избере бъдещето си, но искам да Ви пожелая късмет и успехи. И искам да уверя руския народ, че в Сърбия ценят всичко, което сте направили за нас. Ние винаги ще бъдем благодарни за Вашата помощ и подкрепа», — каза още президентът на Сърбия.

В рамките на руско-сръбските преговори бяха подписани и редица споразумения, в това число и допълнение към договора » Газпром» «Югоросгаз» за увеличаването на доставките на газ в Сърбия.

Сръбският президент отбеляза, че страната му е заинтересувана още и в транспортни вертолети. Александър Вучич увери, че Сърбия ще бъде представена на високо ниво по време на честванията на 75-тата годишнина от победата в Сталинградската битка и покани Владимир Пътин в Белград за откриването на храма Свети Сава, което ще бъде посветено на 800 години автокефалност на Сръбската православна църква.

 

Припомняме със съжаление, че България изгуби «Южен поток» , след като Европейската Комисия си позволи да ни забрани осъществяването му.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;