Миграционната криза — това е бомба със закъснител за Европейския съюз, «при това с достатъчно къс кабел», счита постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов.

«Европейският съюз сам се подложи на взрива на тази бомба», каза той.

Дипломатът добави, че с всеки месец ситуацията става все по-остра. Но, според него, миграционната криза няма да доведе до разрушаването на Европейския съюз или до изход на отделни държави от неговия състав.

«Но животът на европейците няма да стане по-лек. Някога чувах фразата: «Европейският съюз — това е свръхдържава по начинаси на живот». А това повлича мигрантите в Европейския съюз — начинът на живот, нивото ни жизненото равнище. Така че миграционната криза подрива и начина на живот и жизненото равнище на Европейския съюз», завърши Чижов.

Европа преживява най-сериозната от времето на Втората световна война миграционна криза, предизвикана най-вече на първо място от въоръжените конфликти и острите икономически проблеми в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

За решаването на миграционната криза от 2015 година до 2017 ЕС е похарчил над 17 милиарда евро.

Според резултатите от изследването на американския център  Pew Research Center, процентът на мюсюлманското население в Европа към 2050 година може да се увеличи до 7-14 процента дори в случай на намаляване на миграционните потоци.

Броят на мюсюлманите там може да достигне 75.6 милиона човека.

Към европейските страни с най-голям процент мюсюлманско население остават Франция, Великобритания, Германия, Швеция и Италия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;