Владимир Путин успя да направи от американците глупаци. До този извод стига журналистът Роджър Бойз от изданието The Times.

В своя материал той твърди, че Белият дом не е оценил достатъчно сериозно експертните познания на руския президент по Близкия Изток.

Това, според мнението на Бойз, е довело до фиаското на САЩ на тази територия.

«Асад остана на власт, Руската Федерация разшири собствената си военно-морска база в Тартус и получи решаващ глас по следния въпрос: кой да представлява опозицията на предстоящите преговори на кръглата маса», споделя авторът в западното издание.

По отношение на вече дългогодишната гражданска война в Сирия, авторът на западното издание отбелязва следното:
«Много, включително аз, мислехме, че намесата на Путин в Сирия е хитра маневра, която бе направена, за да се отвлече вниманието от войната в Украйна.

Но подобно мнение, признавам, бе наша грешка», пише журалистът, добавяйки, че борбата в Сирия е била начин да се намекне на Съединените Щати, че те трябва най-накрая да спрат да спонсорират организации за диверсии, разширявайки НАТО към границите на Русия.

По-рано западните медии обсъждат мащабите на предстоящото извеждане на войските от Сирия. Русия запазва военното си присъствие в страната, където за последните няколко месеца бе създадена военна инфраструктура. Към актива на Москва си остават действащата авиобаза «Хмеймим» и пристанището в Тартус, което вече не е някакъв си само пункт за поправка на кораби, а представлява мащабна военно-морска база. Малко вероятно е Москва да свали своите най-нови системи за ПВО.

За няколко месеца след началото на операцията в Сирия Русия успя, благодарение на военната си мощ и дипломация, да извърши прелом в затегналия се конфликт, отбелязват чуждестранните медии.

Западните политици, в частност президентът на САЩ Обама, предричаха, че Москва ще затъне в сирийското блато, но те сгрешиха.

«На следващият ден, след като Путин обяви за извеждането на войските от Сирия, стана очевидно, че играта му там се е превърнала в мащабна победа за Москва», — пише Джош Коен за Ройтерс.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;