Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отправи от Брюксел последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа «Заедно за Каталуния» на утрешните регионални избори, съобщи Франс прес.
Пучдемон, който замина за Брюксел, преди Испания да издаде заповед за арест срещу него по обвинение в бунт и подривна противодържавна дейност, говори пред симпатизантите си чрез видео връзка. Обръщението му бе излъчено на живо в социалните мрежи и на стотина места в Каталуния.
Регионалните избори «не са въпрос на политически цветове или хора, а са въпрос на чест», заяви той. След това каза, че ако каталунците приемат извършеното от Мадрид сваляне от власт на регионалното правителство и разпускане на парламента, следващите управници на Каталуния също ще бъдат изложени на произвола на централното правителство.
На 27 октомври, след едностранното обявяване на независимост, гласувано от регионалния парламент, правителството на премиера на Испания Мариано Рахой разпусна каталунската изпълнителна власт, чийто мандат щеше да изтече през 2019 година. То разпусна и регионалния парламент, и свика нови избори, бта

Тагове: ; ;