2015 година се превърна в повратна за Близкия Изток, защото там се «завърна» Русия, това казва в интервю за  Hürriyet Daily News професор Нуршин Гюней, декан на факултета по международни отношения към Кипърския университет Бохчешехир.

Както отбелязва Гюней, Москва се е възползвала от своята «ограничена в сравнение със САЩ» военна мощ, Русия е успяла не само да запази и дори да увеличи своето присъствие в Близкия Изток, но и да постигне там статуса на ключов играч, «установяващ правилата на играта».

«Москва зае вакуума, създаден от САЩ при администрацията на Обама, който предпочиташе да ръководи от задните редици. Русия се възползва от тази благоприятна възможност и извлече от своята ограничена мощ максимум полза.

В руската военно-морска доктрина, публикувана през 2010 година, се казва, че е много важно за страната да достигне Средиземно море. Сега това всъщност бе реализирано чрез Сирия.

Русия се укрепи и в Близкия Изток, и в Средиземноморието. И, както считам, тя няма да си отиде от региона», поясни професорът.

Според експерта, в Близкия Изток в момента върви съперничество между Русия и САЩ, приличащо на студена война.

Москва се опитва да компенсира своите минали загуби в този процес. Професор Гюней е убедена, че САЩ нямат намерение да изоставят региона, защото не искат да се откажат от «господството над неговите енергийни ресурси».

Както подчертава професорът в своя разговор с журналистите от  Hürriyet Daily News, Турция запазва отношенията си със западните институции, защото те предоставят на Анкара «козове», необходими за изграждането на отношения с Русия.

Заедно с това Турция е принудена да изгражда дипломацията си балансирано, защото настоящата обстановка в Близкия Изток я принуждава да отчита целите и интересите на много страни, включително на Иран и Египет, убедена е Гюней.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.hurriyetdailynews.com/russia-has-come-back-to-the-middle-east-turkish-professor-124256

 

 

Тагове: ; ; ; ;