Действията на европейците в рамките на НАТО в сирийския конфликт предизвикаха миграционна криза. В самия пик на сирийската криза германският канцлер Ангела Меркел, която и без това се смята за един от главните виновници за нашествието на милиони мигранти към Европа, още повече влоши ситуацията, защото реши да игнорира принципите на единодушие в ЕС.

Отказа да се съобрази с интересите на страните от Източна Европа, а това се превърна в нов тласък във вътрешните разногласия в ЕС, което още повече задълбочи разкола вътре в Европейския съюз.

Благодарение на това в Европейския съюз се появи новата ос — Австрия-Унгария.

Това пишат авторите на немското издание на Neue Osnabrucker Zeitung.
Журналистът  Буркхард Евърт отбелязва, че в тази ситуация Австрия, която има сравнителни умерена позиция, се е превърнала в нещо като нов лидер, а обединявайки се с Унгария, това вече съществено променя баланса на силите в рамките на ЕС.

По време на този вътрешен конфликт сред европейците в Австрия дойде на власт новият федерален канцлер — Себастиян Курц. Западните медии твърдят, че пристигането на новия лидер и неговото правителство вече пряко демонстрират стремежа на страните от ЕС към независимост от Германия и общата политика на Брюксел, който се подчинява на диктата на Берлин.

Авторът отбелязва, че в момента представителите на тази новосформирана ос може да бъде обвинена в липсата на солидарност, което отчасти е вярно, но те са били принудени към подобни от действия от самата Германия.

Много е вероятно, според автора, тези промени в ЕС да подтикнат от своя страна Германия към по-мъдра политика, доколкото Ангела Меркел вече не е в състояние да изпълнява лидерска позиция.

Поне не може вече да я възприема като даденост, пише авторът.

Първата стъпка за обратното обединение на ЕС, според автора на изданието, би могла да стане обновения политически курс, свободен от атлантическото влияние.

Това преди всичко би могло да се прояви в презареждането на отношенията с Русия и преминаване към по-прагматично сътрудничество.

«Това би било разумно и би послужило за сигнал, че европейските страни са обединени в много отношения, макар на власт да се намират различни партии. Времето на нравствените ултиматуми мина.

Не си струва да се заблуждаваме в това», завършва Буркхард Еверт.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;