«По целия регион, а и по света се очертава един мотив, — пише журналистът за изданието The Irish Times. — На този етап Съединените американски Щати, разширявайки стокооборота (не на последно място в сферата на експорта на въоръжения) и разпространява своето влияние в такива мащаби, които не са виждани от времето на разпада на Съветския съюз».
Според автора на статията, тази тенденция се е появила преди идването на власт на новия американски президент Доналд Тръмп: имиджът на Вашингтон в региона е бил развален още от Джордж Буш в резултат на войната в Ирак и Афганистан, която предизвика в резултат и сред политическия истаблишмънт, а и сред гражданите на САЩ умора от участието в решаването на международните проблеми.
А Барак Обама се отличи с «провалена стратегия» в Сирия, която, заедно с инициираното от него «разгръщане в Азия», отне от неговата администрация немалко сили, пише авторът на статията.
Независимо от това при новия американски лидер Доналд Тръмп — «при президента, чиято привързаност към кредото «Америка на първо място» може да се сравни само с оскъдността на неговите познания по обкръжаващия свят», промените само се ускориха, уверен е журналистът.
Руският лидер Владимир Путин успя за няколко години на изтласка САЩ от Близкия Изток и да заеме положението на «регионален авторитет».
Сега пътят на Кремъл се «проправя» от турците, палестинците, египтяните и йорданците, които искат да решат своите проблеми, пише журналистът от изданието The Irish Times.
За тези години Москва успя да се сближи с Турция и Иран, поддържайки при това приятелски отношения с главния враг на Техеран, Саудитска Арабия, играейки ролята на посредник в продължаващото се регулиране на конфликта между палестинските организации ФАТАХ и ХАМАС, опитвайки се да помири участниците в гражданската война в Либия, канейки ги в Москва на преговори, изброява авторът.

Без съмнение, Вашингтон, благодарение на своето богатство, военна мощ и връзки, на този етап остава неизменен играч в Близкия Изток, но той e «изпреварен от надигащата глава Русия», прави изводите си журналистът.

А успехът в Близкия Изток се превърна в «трамплин» за Москва, благодарение на което тя успя да се върне в глобалната геополитика, в заключение отбелязва той.

Петя Паликрушева
Източник: https://www.irishtimes.com/opinion/the-middle-east-has-a-new-kingpin-vladimir-putin-1.3328706

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;