Генералната асамблея на ООН във вторник с болшинство гласове прие резолюция, която осъжда нарушенията на правата на човека в Крим и уж «незаконното установяване на закони, юрисдикцията и управлението на Русия» на полуострова.

Русия в документа, който през ноември бе одобрен от 3-ия комитет, е наречена «окупираща държава».

За текста, предложен от Украйна в съавторство с 30 държави, гласуваха 70 страни, в това число от Европейския съюз и САЩ. Против гласуваха 26 страни, включително Русия, Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Индия, Казахстан, Китай, КНДР, Куба, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан и ЮАР.

Още 76 държави, главно африкански и латиноамерикански страни се въздържаха.

В приетата резолюция Генералната асамблея осъжда «временната окупация от Русия на части от територията на Украйна, в частност Автономна Република Крим и град Севастопол», а също «не признава неговата анексия».

Освен това, Генералната асамблея отбелязва усилията на Киев, целящи «да се сложи край на руската окупация на Крим».

Преди гласуването заместникът на постоянния представител на Русия към ООН Евгений Загайнов заяви, че внесеният проект за резолюция за Крим «e нагъл пример за злоупотреба с темата за правата на човека».

«Очевидно украинската делегация и нейните покровители съвсем не мислят за правата на жителите на този руски регион, а за това, как въпреки тяхната ясно изразена воля да оспорят статуса на Крим под прикритието на правозащитна риторика», каза дипломатът.

Според него, за това свидетелстват и «сюрреалистичните опити да се представи ситуацията на полуострова като някакъв въоръжен конфликт».

Загайнов предупреди, че страните, които са подкрепили резолюцията, «поощряват тези твърде опасни фантазии, създавайки почва за провокации и авантюри на Киев и споделят по такъв начин отговорността с него».

 

Переработената резолюция

Резолюцията за Крим се разглежда от Генералната асамблея вече втора година подред. През декември 2016 година за нея гласуваха 70 държави, още 26 бяха против и 77 се въздържаха.

Тази година документът бе съществено преработен и придоби още по-голяма антируска окраска.

В него има призив към Русия «да вземе всички необходими мерки, за да може незабавно да се сложи край на всички нарушения и погазване на правата на човека в Крим», в това число «произволни арести, зверства и други жестоки, нечовешки или унижаващи достойнството действия», а също «да се отмени дискриминационното законодателство».

Резолюцията призовава Русия «да уважава законите, действащи в Украйна, да се отменят законите, въведени в Крим» от март 2014 година, когато полуостровът стана руски.

След държавния преврат в Киев през февруари 2014 година властите в Крим и Севастопол взеха решение да проведат референдум по въпроса за присъединявато към Русия — в гласуването, което се проведе на 16 март същата година, участваха над 80 % от имащите право на глас.

За присъединяването към Русия гласуваха 96,7% и 95,6% от жителите на Крим и Севастопол съответно.

На 18 март президентът на Русия подписа договор за присъединяването на Република Крим и Севастопол в състава на РФ, а на 21 март документът бе ратифициран от Федералното Събрание. Киев отказа да признае Крим за част от Русия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;