Американските власти потвърдиха за трима загинали при дерайлирането на пътническия влак в щата Вашингтон, предадоха агенциите. Ранените са над 100, посочва Асошиейтед прес.
Властите съобщиха също, че влакът се е движил със скорост 129 км/ч около 0,5 км, преди да навлезе в завой с много по-ниска разрешена скорост.
Според изнесените данни точно преди надлеза над междущатската магистрала, където е станала катастрофата и където се влиза в завой, максимално разрешената скорост за пътнически влакове пада от 127 км/ч на 48 км/ч.
Скоростта от 129 км/ч точно преди дерайлирането е засечена от уебсайт, използващ данни от приложение на компанията «Амтрак» за проследяване на нейните влакове.
Засега не е ясно обаче с каква скорост се е движила композицията в мига, в който е дерайлирала.
Шефът на компанията «Амтрак» Ричард Андерсън призна пред Си Ен Ен, че системата «Позитив трейн контрол» (Positive Train Control), позволяваща да бъде спрян напълно даден влак, в случай че е достигнал опасно висока скорост, не е била активирана по време на пътуването на катастрофиралата композиция, предаде ТАСС.
Той препрати към Националния съвет на САЩ за транспортна безопасност въпросите за скоростта, с която се е движил влакът. По-рано говорителка на този орган заяви, че е рано да се говори за превишена скорост като причина за произшествието, БТА

Тагове: ; ; ;