Международните терористи, претърпявайки поражение в Сирия и Ирак, се прегрупират и насочват извън пределите на Близкия Изток, това съобщи директорът на ФСБ Александър Бортников.

«Основният център, в който се концентрират бандитите, е Афганистан, където вече има позиции на т.нар. «Ислямска държава». Оттам терористите имат възможност да влязат на територията на страните от СНГ», каза Бортников по време на заседанието на Съвета на ръководителите на органите за сигурност и специалните служби на СНГ.

Според главата на ФСБ, терористите променят тактиката си — главарите на групировките насочват своите привърженици към преминаването към «автономен джихад».

Бортников добави, че органите на сигурност на страните от СНГ са ликвидирали 11 канали за прехвърляне на терористични сили, които са имали намерението да участват в бойните действия на страна на терористите в Сирия.

Спецслужбите също са предотвратили нападението над дипломатически представителства. Освен това, силоваците не са допуснали извършването на терористични атаки в Русия и в страните от Централна Азия.

Директорът на Федералната служба за сигурност в Русия прочете по време на заседанието приветствието на президента на Русия Владимир Путин.

Според думите на президента на Русия, СНГ е заплашено от терористи, които се опитват да използват Централна Азия, Близкия Изток и Северна Африка като плецдарм за експанзия.

Терористите вербуват и обучават нови бойци, насочват ги към дестабилизация на ситуацията в други държави.

Главата на руската държава е отбелязал необходимостта да се търсят «нови, по-ефективни пътища да реагиране на глобалните предизвикателства».

По-рано бе съобщено, че на територията на северната афганистанска провинция  Джаузджан на границата с Туркменистан действат тайни центрове за обучение на бойци на » Ислямска държава», в които се обучават около 300 младежи, съобщи изданието Pajhwok, позовавайки се на информация от местните власти.

Изпълняващият длъжността началник на административния отдел в района Дарзаб Баз Мохаммад Давар (Baz Mohammad Dawar) съобщи, че ИДИЛ са организирали голяма среща в село Могул, на която са присъствали предимно младежи от неблагополучни семейства на възраст до 20 години.

Изяснено е, че целта на срещата е внедряване на радикални идеи и вербовка на нови млади бойци, които да станат част от редиците на » Ислямска държава».

Според данни на разузнаването, за встъпване в редовете на ИДИЛ, на младежите е обещавано получаването на крупни суми от порядъка на 30-40 хиляди афгани, или средно около 500 евро.

Халима Садаф (Mohammad Salim), член на провинциалният съвет потвърди, че числото на подрастващите, които са се присъединили към ИДИЛ, е значително нараснало и местните жители са изключително обезпокоени.

Садаф разясни още, че хората живеещи в селските райони на Афганистан, са най-податливи на въздействие, особено сред младото поколение, а тенденцията създавала истинска заплаха за разпространение на тероризма чрез създаване на нови бойци.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;