Прессекретарят на президент на Русия Дмитрий Песков заяви, че Москва ще проучи новата стратегия за националната сигурност на САЩ.
«Що се отнася до новата стратегия за националната сигурност на САЩ, документът е достатъчно обемен, той без съмнение се нуждае от внимателно проучване, което, разбира се, ще бъде направено от всички съответни ведомства в Русия, за да бъде той осмислен», каза Песков.
При това той отбеляза, че беглото прочитане е показало имперския характер на документа.
«Заедно с това, беглото прочитане на документа, особено на онези части, които така или иначе споменават нашата страна, като цяло, разбира се, вероятно показва, че е налице имперски характер, налице е нежелание да се откажат от еднополярния свят, при това е налице настойчиво нежелание, неприемане на многополюсния свят», добави прессекретарят.
При това Песков отбеляза, че в стратегията за националната сигурност на САЩ се разглеждат «скромни позитивни мерки».
«Но заедно с това има и някакви все пак скромни позитивни момента, в това число, в частност, това е готовността да се сътрудничи в тези области, които съответстват на интересите на американците.
Това абсолютно кореспондира с нашите методи, което вече заяви президентът на Русия Владимир Путин.
Москва също търси сътрудничество със САЩ там, където то ни е изгодно, и дотолкова, доколкото са готови нашите американски колеги», добави Песков.

 По-рано се съобщи, че в новата стратегия за националната сигурност на САЩ се казва, че Китай и Русия развиват съвременно оръжие и възможности, които могат да заплашат критичната инфраструктура и архитектурата на управление и контрол в САЩ.

По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че САЩ демонстрират пълно нежелание за взаимодействие по сирийското регулиране.
«Американската страна по такъв начин демонстрира пълно нежелание по какъвто и да е начин да взаимодейства за Сирия и да отчита интересите и загрижеността», каза Песков.
 По-рано в Съвета на Федерациите заявиха, че ракетният удар на САЩ по военната база в Сирия не трябва да остане без твърдата оценка на международната общност.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;