Министърът на отбраната на Съединените Щати Джеймс Матис обеща, че Пентагонът винаги ще се старае да обезпечи възможност на американските дипломати  да «говорят от позицията на силата».

С подкрепата на нашите съюзници и партньори Съединените Щати ще продължат да защитават общите ни интереси в областта на сигурността.

Ние ще защитаваме Съединените Щати срещу онези, които искат да застрашат свободата, която имаме «, това заяви министърът на отбраната на Съединените Щати Джеймс Матис в речта си по повод публикуването на новата стратегия на САЩ за национална сигурност.

По-рано прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че новата стратегия на САЩ за националната сигурност на първи прочит има «имперски характер». Песков обеща още всички ведомства в Русия да проучат съвсем внимателно новата стратегия на САЩ, защото тя се отнася в голяма степен до Русия.

Президентът на Съединените американски Щати Доналд Тръмп, коментирайки новата стратегия за националната сигурност на САЩ, каза, че Русия и Китай се противопоставят на американското влияние и ценности по целия свят.
«Стратегията ни се базира на принципите на реализма, насърчаването от американските жизненоважни национални интереси, новата ни стратегия посочва, че Съединените американски щати са въвлечени в нова ера на конкуренция, независимо дали това ни харесва или не ни харесва», каза американският президент.

Държавната Дума на Русия изрази становището по повод новата американска стратегия за национална сигурност, че новата американска стратегия има за цел да съживи и възроди хегемонията на Вашингтон и да изгради единнополярен свят.

Прессекретарят на руския лидер Владимир Путин Дмитрий Песков по-рано заяви, че новата стратегия за националната сигурност на САЩ при пръв прочит има «имперски характер».

Документът предполага активно противодействие на политиката на Иран и КНДР, а също в редица случаи на Русия и Китай, което се наричат в документа «страни-съперници» или «страни-конкуренти».

Освен това, в качеството си на една от главните заплахи за САЩ и техните съюзници са назовани «терористите-джихадисти».

Прессекретарят на президент на Русия Дмитрий Песков заяви, че Москва ще проучи новата стратегия за националната сигурност на САЩ.
«Що се отнася до новата стратегия за националната сигурност на САЩ, документът е достатъчно обемен, той без съмнение се нуждае от внимателно проучване, което, разбира се, ще бъде направено от всички съответни ведомства в Русия, за да бъде той осмислен», каза Песков.
При това той отбеляза, че беглото прочитане е показало имперския характер на документа.
«Заедно с това, беглото прочитане на документа, особено на онези части, които така или иначе споменават нашата страна, като цяло, разбира се, вероятно показва, че е налице имперски характер, налице е нежелание да се откажат от еднополярния свят, при това е налице настойчиво нежелание, неприемане на многополюсния свят», добави прессекретарят.
При това Песков отбеляза, че в стратегията за националната сигурност на САЩ се разглеждат «скромни позитивни мерки».
«Но заедно с това има и някакви все пак скромни позитивни момента, в това число, в частност, това е готовността да се сътрудничи в тези области, които съответстват на интересите на американците.
Това абсолютно кореспондира с нашите методи, което вече заяви президентът на Русия Владимир Путин.
Москва също търси сътрудничество със САЩ там, където то ни е изгодно, и дотолкова, доколкото са готови нашите американски колеги», добави Песков.

 По-рано се съобщи, че в новата стратегия за националната сигурност на САЩ се казва, че Китай и Русия развиват съвременно оръжие и възможности, които могат да заплашат критичната инфраструктура и архитектурата на управление и контрол в САЩ.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;