Пекин е сигурен, че Вашингтон задължително трябва да се откаже от мисленето си от времената на Студената война. Това заяви представителят на Министерството на външните работи на Китайската народна република Хуа Чунин, коментирайки новата американска стратегия за национална сигурност.
«Надяваме се, че Съединените щати трябва по най-бързия начин да се откажат от опитите си да се изкриви държавната стратегия на Китай и истинските ни намерения, чрез възгледите си от времената  на Студената война, както и от други неактуални възгледи» — цитира ТАСС думите на дипломата.

Според дипломата,  това може да причини «вреда не само на други държави, но и на самата американска страна».

«Надяваме се, че Вашингтон ще вземе предвид съвременните тенденции и условия и ще започне да се придържа към обективна позиция в отношенията на връзките, подкрепяни от Пекин», — каза Хуа Чунин.

В публикуваната по-рано нова стратегия за националната сигурност на САЩ се казва, че Русия и Китай разработват съвременно оръжие, което представлява заплаха за ключовата инфраструктура на Съединените щати.

Главният научен сътрудник към Института за САЩ и Канада към РАН Владимир Василиев коментира за НСН уверенията на Вашингтон за подобряване на отношенията с Москва.

 

 

 

Тагове: ; ;