Когато Доналд Тръмп през януари встъпи в длъжността президент на САЩ, много си задаваха въпроса, кой ще «запълни вакуума» в международната политика, когато Вашингтон, в съответствие с провъзгласената от неговия нов американски лидер курс, се заеме с решаването на вътрешните проблеми, пише изданието The Irish Times.

Измина почти година, а отговор на този въпрос никой все още не е получил.

Заедно с това, както твърди изданието, в Близкия Изток се появи подобен лидер. Такъв, благодарение на «хитростта и опортюнизма си», стана Владимир Путин.

Според журналиста, за да се убедим в това, е достатъчно да погледнем къде замина миналия понеделник руският президент.

Както напомня авторът, рано сутринта президентът на Русия Владимир Путин пристигна в сирийската база на руските ВКС Хмеймим, където се обърна с реч към военнослужещите, обявявайки за постигнатата от Русия цел, а именно — унищожаването на терористите.

И това не бяха празни думи, отбелязва авторът от  The Irish Times: макар на Запад да не вярват, че главната задача на Москва е била именно борбата с екстремистите.

Авторът отбелязва, че много били съгласни и с това, че руската намеса действително се оказала успешна.

По този въпрос не може да се спори, отбелязва авторът от изданието.

Русия не само успя «да постигне прелом по време на военните действия, тя имаше минимални загуби, демонстрира възможностите на своите въоръжени сили и започна да наклонява операцията към президентските избори».

Освен това, Русия запази своите военни бази в Хмеймим и Тартус, добавя авторът.

От Сирия Путин излетя за Египет, където постигна споразумение с египетския президент Абдул Фатах ас-Сиси за подновяване на полетите в тази страна, прекратени след терористичния акт върху руския самолет през 2015 година, се казва в материала.

И най-накрая, Путин завърши «плътния» си работен ден със среща с президента в Анкара Реджеп Ердоган, където, съдейки по всичко, е постигнал придвижване на преговорите с турския си колета за закупуването от страна на Турция на системата за ПВО С-400 в рамките на вече седмата за годината среща между двамата лидери, се отбелязва в статията.

Без съмнение, Вашингтон, благодарение на своето богатство, военна мощ и връзки, на този етап остава неизменен играч в Близкия Изток, но той e «изпреварен от надигащата глава Русия», прави изводите си журналистът.

А успехът в Близкия Изток се превърна в «трамплин» за Москва, благодарение на което тя успя да се върне в глобалната геополитика, в заключение отбелязва той.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.irishtimes.com/opinion/the-middle-east-has-a-new-kingpin-vladimir-putin-1.3328706

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;