Турция, която продължава да е част от НАТО, силно се отдалечи от алианса през последните години, пише на страниците на Global Research експертът по международни отношения Салман Рафи Шейх. Според анализатора това до голяма степен се дължи на промените, настъпили в Близкия Изток в резултат на сирийския конфликт. Според мнението на Шейх, кризата в Сирия е принудила регионалните играчи да решат в коя част от «геополитическия спектър» се намират.

Турция ясно показала, че не е част от Западния лагер под ръководството на САЩ, затова и тя е съюзник на Русия, пише авторът.

Според експерта, фактът, че Анкара засилва взаимодействието си с Москва, всъщност означава, че «пълноправен член на НАТО поддържа много тясно сътрудничество с държавата, която, колкото и да е странно, е нито повече, нито по-малко смисълът на съществуването на Алианса след края на Студената война «.

Това стана възможно благодарение на «активната и действително антитерористична политика» на Русия, рязко контрастираща с политиката на НАТО, която организация не успя да изкорени тероризма в региона — и това, имайки предвид, че главната държава в НАТО САЩ, е основната военна мощ на алианса, която се обвинява в опит за организиране на преврат във втората по големина армия в алианса — тази на Турция, пише Шейх.

Във връзка с това как се е променила позицията на НАТО и САЩ в Близкия изток от началото на сирийския конфликт, те очевидно считат, че трябва «да се преразгледа формата на отношенията» с редица страни от Близкия Изток, подчертава Шейх.

Започнахме само с Турция: в понеделник съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Хърбърт Макмастър нарече Турция една от двете — заедно с Катар — страни, виновни за разпространението на екстремистка идеология.

Между другото, напомня авторът на материала, само няколко дни преди гръмкото изявление Макмастър нариче Русия «ревизионистическа сила», която заедно с Китай оказва влияние върху съюзниците на САЩ, с което се опитват да подронят «международния правов ред».

Според експерта, с тези две изявления Макмастър иска да каже, че «ревизионистичните държави» са си поставили за цел да «сравнят с нулата тези успехи, както считат от САЩ, които те са постигнали за 17 години в своята «война срещу тероризма», създавайки съюз от страни.

Не е случайно, че Макмастър се нахвърли към Турция само няколко часа преди срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин, продължава авторът.

Любопитното е, че, заедно с другите неща, лидерите са обсъдили доставката в Турция на системите за противовъздушна отбрана С-400.

Закупуването им ще означава, че руските оръжия вече са се обърнали към «територията на НАТО».

Това означава още, че Русия «ще се разположила на територията на НАТО», което е нейната реакция спрямо разширяването на алианса до руските граници чак до Украйна, твърди авторът.

Според него всичко това ни кара да мислим, че сирийската игра е сближила Русия и Турция и едновременно с това е разделила Турция от НАТО.

Благодарение на способността на Москва да въздейства върху кюрдите, Турция вече не се противопоставя на участието на последните в сирийското регулиране.

В резултат на това САЩ загубиха почти всички регионални съюзници, които можеха да въздействат в същото това регулиране.

Турция започна паралелно преговори с Русия за отстраняването на кюрдските Отряди за народна самоотбрана от граничния сирийски район Африн, пише аналитикът.

Вероятната руско-турска операция в Африн може да се излее в създаването на поредната гореща точка — а тя напълно може да се превърне в «последния гвоздей в ковчега» на членството на Турция в НАТО, уверен е Шейх.

И независимо от това, че НАТО нито веднъж не е изключвало от своя състав която и да е държава, никой сега не може да изключи, че точно Турция ще се окаже първият член на алианса, получил «анатема», прави изводите си експертът.

Превод: Петя Паликрушева

Източник: https://www.globalresearch.ca/turkeys-nato-ex-communication-excluded-from-the-atlantic-alliance-will-ankara-align-with-moscow/5622998

 

Тагове: ; ; ; ;