Превод на предаването:

Говорим за Русия. Изборите там ще се проведат на 18 март, до тях не остана много време, безусловният лидер в тази надпревара, което не е изненадващо — е президентът Владимир Путин.

Това птица ли е или самолет? Не, това е Супер-Путин! Клер Себастиян посети музея, в който президентът Путин се превърна в супер-герой. Обърнете внимание.

(звучи героична музика)

Половина човек, половин супер-герой. Очевидно по такъв начин руснаците виждат своя президент. На новата изложба в Москва, която носи името «SuperPutin», художниците получиха правото да изобразят руския лидер в различни превъплъщения.

Желязният човек с неговите слабости.

Собственикът на музея Александър Донски — бивш кмет на провинциален град, е известен с понякога ексцентричната си позиция към Кремъл. През 2008 г. той дори неуспешно се кандидатира за президент на Русия.

АЛЕКСАНДЪР ДОНСКИ, собственик на музея на ултрасъвременно изкуство: Това е мнението на мнозинството, което гласува за Путин. Хората наистина вярват, че той е супер-герой и без него Русия ще се разпадне, САЩ или Украйна ще ни нападнат и нищо няма да остане от страната.

КЛЕР СЕБАСТИАН, кореспондент на CNN: Всъщност, руснаците отдавна са свикнали да виждат образа на мачо в лицето на Владимир Путин. Тук обаче всичко отива още по-далеч. Тези три бюста, боядисани в цветовете на руското знаме, са символ на факта, че Путин е Русия, а Русия е Путин.

Напълно е вероятно през следващите шест години нещата да бъдат точно така. Тези дни Путин обяви официално, че се кандидатира за четвърти президентски мандат. Всъщност, според журналиста Михаил Фишман, това ще го закрепи на мястото му на единоличен владетел на Русия.

Михаил Фишман, журналист: Предизборната кампания цели точно това. Тя трябва да гарантира на Путин позицията на абсолютно непогрешим руски фараон — полубог, полу-човек.

На изложението се запознахме с Даша и Маша. Те са по на 20 години, но не си спомнят живота без Путин.

Маша, посетител на изложбата: Без него сме като без ръце. Не мога да си представя някой друг на негово място.

Даша, посетител на изложбата: До известна степен това е така. Той за нас е  нещо като свръхчовек, защото считам, че той вдъхновява нашето поколение.

Въпреки перспективата от нови санкции, отстраняването на Русия от Зимните  олимпийски игри и икономиката, която е едва нараства, според данните на двете агенции за изследване на общественото мнение, нивото на одобрение на Путин е над 80%. Това е президентът, чиято истинска свръхсила се крие в неговия имидж.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ;