Дълго проточилата се и набираща все по-голяма сила война на афганистанските власти срещу ислямистките бунтовници е подтикнала от началото на годината над 400 000 души да напуснат домовете си. Това сочи доклад на ООН, цитиран от ДПА.
Само за изминалата седмица са били разселени около 12 300 души, се посочва в документа, изготвен от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.
Като признак за засилващия се конфликт се изтъква, че 31 процента от разселените са регистрирани в северните и североизточни части на Афганистан, които преди бяха смятани за относително спокойни.
В редовния доклад на службата на ООН има и подробни данни за боевете между силите за сигурност и талибаните, в резултат на които в провинция Сар и Пул например, където се води битка за контрол над нея, през последната седмица са избягали 7000 души.
В източните провинции Нангархар и Кунар, където талибаните воюват със съперниците си от «Ислямска държава», 4500 души са избягали от домовете си за същия период.
Миналата година над 600 000 души бяха разселени в резултат на конфликта в Афганистан. ООН прогнозира, че тази година около 450 000 души ще бъдат принудени да напуснат домовете си, БТА

Тагове: ;