САЩ ще продължат да използват руски кораби, за да изпращат американски астронавти на Международната космическа станция още две години, това съобщава The Wall Street Journal. Както се казва в публикацията, представителят на НАСА е заявил, че агенцията е запазила три допълнителни места в руските «Съюзи» за изпращане на астронавти до Международната космическа станция през 2019 г.

НАСА вече имаше две места в руските «Съюзи», които американците имат намерение да използват през 2017 и 2018 г.
По данни на WSJ, NASA още през пролетта е обявила за «необичайна сделка» с корпорацията Boeing: агенцията е придобила от компанията две места в «Съюзите», получени от аерокосмическия гигант от руските власти по силата на световно споразумение в рамките на досъдебно регулиране на някакъв «правен спор».

Допълнително към тези две места, които агенцията е получила от Боинг, има опции за още три места, но американската страна все още не е предприела формалните стъпки за реализирането на това, се споменава в статията.
 Представител на NASA е заявил, че това може да се случи през октомври с цел да се обезпечи «необходимата гъвкавост за разработката на надежден график» за полетите към Международната космическа станция, добавяйки, че петте места на «Съюзите» ще дадат възможност на САЩ да запазят своето постоянно присъствие на четиримата астронавти в американския сегмент на МКС, което ще позволи «да се сведе до максимум времето, отделено за изследвания».
Общата стойност на петте «билета» e  $373,5 млн, т.е. около $75 млн за един астронавт.
Както припомня WSJ, преди повече от десет години NASA започна да субсидира разработката на американски пилотируем космически кораб от частни конструктори, подписвайки договор с  Boeing и SpaceX. Привържениците на тази инициатива тогава твърдяха, че американският пилотируем кораб за транспортиране на американци до МКС ще бъде готов през 2015 година, но понастоящем двете компании-разработчици планират да извършат първите изпитателни полети със своите кораби с екипаж на борда едва през 2018 година.
Тези срокове предизвикват съмнения сред много американски чиновници и независими експерти, защото компаниите трябва да решат сложни инженерни задачи, в това число да обезпечат надеждността на системите за аварийно прекратяване на полета, да защитят екипажа от радиация и да постигнат нормативните технически показатели за парашутите и топлинната защита по време на спускането, подчертава авторът на статията.
Както твърди авторът, последното изявление на НАСА по-скоро ще предизвика специалното внимание от страна на вашингтонските чиновници, главно от страна на членовете на Републиканската партия, които в последно време активно критикуват ръководството на агенцията във връзка с паузата, която се наблюдава в редица важни програми.
Републиканците искат колкото се може по-бързо да се «приключи с транспортирането на американски астронавти от Русия».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.wsj.com/articles/u-s-to-rely-on-russia-for-astronaut-transportation-into-2019-1513282340

Тагове: ; ; ;