В района на Ленинград и във Владивосток бяха разположени два нови дивизиона С-400, това съобщиха от министерството на отбраната на Русия.

В петък те ще застъпят в бойно дежурство. Комплексите ще охраняват източната и западната въздушна граница на Русия.

По-рано през декември в Ленинградска област, Москва и в Поволжието на въоръжение вече постъпиха три дивизиона С-400.

Както е посочено от Централния военен окръг на Русия, новото оборудване ще бъде предадено на военните в тестовия център Капустин Яар в региона Астрахан. На свой ред от Западния военен окръг на Русия съобщават, че разчетите относно С-400 ще бъдат извършени с помощта на мобилни схеми за моделиране на условията на бойната обстановка при повишени нива на сложност, те също ще извършат мащабно придвижване към назначените за позициониране райони, по време на които им предстои тестово да отразят диверсия.

С-400 «Триумф» е най-новата противовъздушна ракетна система. Тя е разработена с цел унищожаването на авиационни, балистични и междуконтинентални ракети, включително ракети със среден радиус на действие, системата може да се използва и срещу наземни цели.

Диапазонът на С-400 е 400 километра. Системата може да унищожава цели на височина до 30 километра.

По-рано бе съобщено, че военният експерт от САЩ Джо Сиринсионе в статия за  National Interest сравни системата за противоракетна отбрана на САЩ  Patriot със «сито».

Читателите от портала подкрепиха мнението на аналитика.

Журналистът от  NI обърна внимание на това, че се говори за възможностите на системата  Patriot без тя да е изпитана в реални условия.

Това, според него, е погрешно. Неотдавнашният инцидент с изстреляната от Йемен ракета на хуситите  Burkhan-2H, която саудитският «Пейтриът» не успя да свали, му напомняло за фиаското на системата през 1991 година, когато по време на Войната в залива тя «пропуснала» съветската ракета

Р-17 «Скъд».

Според Сиринсионе, разследването на инцидента с 26-годишна давност от Конгреса на САЩ така и не било доведено до логичния му край.

При това за изминалите години «Пейтриът» не бил станал по-ефективен, докато в същото време потенциалните ракетни заплахи за Америка и нейните съюзници станали по-силни.

Дори КНДР днес вероятно имала по-мощни ракети, отколкото изстреляните от комплекса «Бурхан», твърди експертът.

В качеството на резюме авторът от  NI предлага следното заключение: увереността в това, че системите  Patriot са способни да покрият голяма площ или територията на цялата страна с противоракетен щит, е напълно погрешна.

«Всичко, които ние имаме — това е нищо повече от едно сито», прави изводите си Сиринсионе.

Американските читатели на  NI в коментарите си се съгласяват с опасенията на експерта за надеждността на «Пейтриът».

«За мене като инженер, който е проектирал подобни системи, това не е новина. Ние трябва да предоставим тази информация на нашия президент, защото той вярва в 97 %-ия ни шанс да прихванем успешно ракетите на противниците ни», отбелязва  Eddie Panedi…

Според американците, руските системи са по-ефективни при ликвидирането на ракетна заплаха, отколкото американските  Patriot.

Затова все повече страни предпочитат руските комплекси.

«Вероятно Саудитска Арабия е направила правилен избор, предпочитайки руските С-400», пише  Thomas Fung….

По-рано също бе съобщено, че втори полк зенитни ракетни системи С-400 «Триумф» ще бъде поставен на бойно дежурство в Крим във втората половина на 2017 г., съобщи в събота източник от силовите структури.

«ПВО на Крим във втората половина на 2017 г. ще получи втори полк С-400. Той ще бъде дислоциран в западната част на полуострова», каза събеседникът.

В момента в Крим е разположен един полк С-400, дислоциран е във Феодосия. Той е на бойно дежурство от 14 януари.
«Планира се през 2018 г. двата полка да бъдат увеличени с трети дивизион», добави източникът.
До момента няма официално потвърждение на информацията.
С-400 «Триумф» е зенитна ракетна система с голяма далечина на действие, тя е на въоръжение от 2007 г. в Русия. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, в това число със среден радиус на действие, може да се използва срещу наземни обекти.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ;