Морската авиация и силите на противовъздушната отбрана на Тихоокеанския флот на Русия ще се обединят, а щабът на новата армия ще се намира в Камчатка, пишат  «Известия», 

позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия.

Новата армия ще контролира Камчатка, Чукотка и арктическия регион. Нейното създаване ще започне през 2018 година

Очаква се, че впоследствие зоната на отговорност на новото формирование ще включи Сахалин, Курилските острови, Японско и Охотско морета.

Новата отбранителна структура, според изданието «Известия», ще се състои от авиационна част, ракетни и радиотехнически войски.

В основата й ще залегнат дислоцирания в Елизово около Петропавловск-Камчатски 317-ти смесен авиационен полк и базиращата се пак там 53-та дивизия на ПВО.

Освен това, промените ще засегнат и структурата на авиационните сили: планира се да бъдат върнати полковете и дидизиите вместо авиобазите, които се появиха след реформите от 2008 година.

По данни на изданието, новите отбранителни формирования ще проследяват заплахите, а също ще се противопоставят на вероятен въздушен удар.

Както отбелязва главният редактор на списание  «Арсенал Отечества» полковник Виктор Мураховский, подобна реформа е необходима за подобряване на военното управление.

Според него, не е твърде удобно да има една армия на ВВС и ПВО в Източен окръг.

Мураховски припомни, че полковете и дивизиите вместо авиобази вече са създадени в Западен военен окръг на Русия.

В Арктике в этом году будут развернуты еще две российские С-400

По-рано се съобщи, че Русия разполага в Арктика през 2017 г. две нови зенитно ракетни системи С-400 «Триумф».

Това сподели командирът на 1-а дивизия от противовъздушната отбрана Сергей Москвичев, предаде Интерфакс.

«От 2015 г. на Колския полуостров е разположен комплекс С-400. Тази година същият зенитно-ракетен комплекс ще застъпи бойно дежурство в Архангелска област, още един ще постъпи в Колския полуостров», каза Москвичев.

Той подчерта, че неговото съединение следи въздушната обстановка от границата с Финландия до селището Тикси в Якутия.

Москвичев съобщи, че понастоящем продължава превъоръжаването на части на ПВО.

«Превъоръжаването върви с пълна сила и в зенитните ракетни войски, а и в радиотехническите части. Последните ще получат нави радиолокационни станции, които работят в широкия спектър на диапазона и се отличават с висока точност», добави генерал-майорът.

ЗРС  с далечен радиус на действие С-400 «Триумф» е разработка и производство на концерна за Въздушно-космическа отбрана «Алмаз-Антей» и е предназначен за високоефективно поразяване на самолетите от стратегическата и тактическата авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нападение в условията на радиоелектронно и други видове бойни действия.

Системата е в състояние на далечина до 400 км да поразява аеродинамични цели, а също на далечина до 60 км — балистични цели, летящи със скорост до 4.8 км/с на височина от няколко метра до няколко десетки километра.

Системата ПВО С-400 «Триумф» е задействана, в частност, за отбрана на руските военни бази в Хеймим в Сирия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;