Терминът «ревизионистична държава», който се използва в новата стратегия за национална сигурност на САЩ, се отнася за Русия и КНР, каза високопоставен представител на американската администрация.

«Терминът «ревизионистична държава» касае тези страни, които се стараят да променят статус-кво», съобщи той пред журналист, заявявайки за «нахлуването на Русия в Украйна и в Грузия».

Според мнението на представителя на Белия дом, с това, че тези действия на Москва са насочени към промяна на статус-кво в Европа, «са съгласни болшинството хора».

Русия нееднократно отхвърля обвиненията на Запада за намеса във вътрешните работи на други държави.

«Китай също се опитва да промени статус-кво, обикновено с военни методи», добави чиновникът.

Според него, става дума за милитаризацията на Южнокитайско море.

САЩ заявиха, че КНР изгражда изкуствени острови, превръща ги във военни обекти и за сметка на изкуствената суша разширява своите териториални води.

Пекин отхвърля обвиненията на Вашингтон.

По-рано се съобщи, че ЕС и САЩ не поискаха да се разберат по повод политическата криза в Украйна и подкрепиха силовото завземане на властта в страната.

Това заяви президентът на РФ Владимир Путин в интервю от новия филм на американския режисьор Оливър Стоун. Излъчването на третата част на 4-серийния документален филм започна в сряда по кабелния канал Showtime.

Говорейки за протестите в Украйна във връзка с решението на бившия президент Виктор Янукович да направи допълнителни оценки по повод подписването на договора за асоциирането с Европейския съюз, Путин отбеляза:
«Да, ето с това започна всичко. И нашите партньори в Европа и САЩ оседлаха този кон на недоволството и вместо да изяснят какво реално се случва, те подкрепиха държавния преврат».«

Стоун отбеляза, че американците са отделяли малко внимание на Украйна. Путин не се съгласи с това, посочвайки, че «ЦРУ обръщаше там най-специално внимание».

«Трябва просто да се погледне как се развиваха събитията. След като Янукович заяви, че той трябва да отложи подписването на споразумението с ЕС за асоцииране на икономиката, никой вече не го слушаше, защо, за какъв срок…Веднага започнаха масови безредици».

В отговор на репликата на Стоун, който посочи, че в събитията в Украйна, важна роля са изиграли Сорос и НПО-тата на САЩ, Путин отговори:

«Това е истина».

«Знаете ли, аз не винаги разбирам логиката на нашите партньори. Понякога се налага впечатлението, че на тях им трябва да държат в подчинение и да насаждат дисциплина в целия западен, т.нар. атлантически лагер. За това им е нужен външен враг».

«Снайперисти на Майдана»

 Путин изрази убеденост, че снайперистите на майдана са
били разположени от сили, които са били заинтересовани от по-нататъшен ръст на напрежението в страната.
«Първо, това е абсолютно точно: Янукович не е давал заповеди за употребата на оръжие по отношение на демонстрантите. И, между другото, западните партньори, в това число американските, ме помолиха да му повлияя в това направление, за да не дава той такива заповеди», съобщи руският лидер.
«И на нас ни
беше казано: «Много ви молим да не се допуска използването от Янукович на въоръжените сили. А ние обещаваме, че ще направим всичко, за да може опозицията да освободи площада и административните сгради», съобщи Путин, говорейки за контактите си със западните партньори.
«Ние казахме: «Добро предложение, ще работим. И, както знаете, президентът Янукович не използва въоръжените сили», посочи руският лидер.
Както отбеляза Путин, и самият Янукович е казвал, че не е искал да използва оръжие. На въпрос на Стоун, какви са били тези снайперисти, Путин отговори:
«Считам, че тези снайперисти…кой би могъл да ги постави? Само тези, които са заинтересовани ситуацията да се нажежава».
«Нямам данни по повод това 
конкретно, но елементарната логика го подсказва», добави Путин.
На молбата на режисьора да коментира съобщенията, че по време на събитията на майдана стотици, които са имали военна подготовка, са пристигнали в Киев за участието в протестите, Путин отговори:
«Имаше и има информация, че такива бойни групи са били подготвяни в западните части на самата Украйна и в Полша, в някои други места също».

Корупция и нищета

Основна предпоставка за политическата криза Путин нарече умората на украинците от корупцията и нищетата.

Според него, в Украйна «веднага след получаването на независимост е започнала дива приватизация и разграбване на имуществото на държавната собственост, занижаването на жизненото равнище на населението».

«Каквито и власти да се сменяха, животът на обикновения гражданин не се променяше. И хората се измориха

от този произвол, от тази напълно побъркана корупция, от мизерията на едни и безсъвестното и незаконно обогатяване на други».

«И, разбира се, хората мислеха, че присъединяването под някаква форма към стандартите на ЕС ще ги избави от това унизително положение, в което те се оказаха в началото на 90-те и до днес.

Считам, че това е главният мотив за всички събития», добави руският лидер, говорейки за предпоставките за политическата криза в страната, започнала през 2013 г.

Той констатира, че след смяната на властта по силов начин в Украйна е «фиксирано извънредно, просто ужасно падане на БВП».

Както отбелязва Путин, в Украйна

 «най-крупните промишлени предприятия се закриха, безработицата расте, работната заплата и реалните доходи на населението падат катастрофално, инфлацията достигна високи показатели.

На въпроса на Стоун, ще доведе ли тази криза в Украйна до крах на руската икономика, Путин отговори:
«Не, разбира се».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;