Стратегията за национална сигурност на САЩ не предполага натрапване върху света на американските представи за демокрация или американския начин на живот, това заяви пред журналисти в неделя високопоставен представител на администрацията на САЩ.

«Макар ние да нямаме намерение да натрапваме на когото и да било начина ни на живот, ние считаме, че свободният пазар, конкурентния частен пазар, политическата стабилност, принципът на върховенство на закона, правата на човека и мира са полезни за всички страни, а особено за тези, с които ние искаме да бъдем в тесни партньорски отношения», каза представителят на администрацията на САЩ.

«Ние не натрапваме нашият начин на живот и демокрацията», добави той.

Според думите на представителя на администрацията, президентът на САЩ Доналд Тръмп, излагайки своите основни на стратегията в понеделник, ще повтори своя  постулат от речта си пред ООН през септември тази година — че светът се състои от суверенни държави, които трябва да търсят допирните точки помежду си.

Тръмп ще обяви основните положения в стратегията за националната сигурност на САЩ в понеделник.

По-рано бе съобщено, че Американският Национален фонд за подкрепа на демокрацията (NED) през 2016 г е отделил за руските активисти над $ 10 млн за реализиране на 108 проекти на територията на Русия. Това стана известно от отчета на фонда.
Отбелязва се, че от тях $ 53 хиляди са насочени към подкрепа на антикорупционен сайт, чието име не се разкрива.
Почти $ 40 хиляди са отделени за «повишаване информираността на руското общество по проблема корупция, т.е. публикуване на съответни факти.
Общо за антикорупционни проекти през 2016 г. са били отделени от страна на NED  почти $240 хиляди.
Освен това, били са отделени  $3,7 млн за развитие на гражданското общество в Русия, съдействие за засилване на НПО, подкрепа на малцинствата, в това число етническите и ЛГБТ-общността.

По-рано световните агенции съобщиха, че Президентът на Русия Владимир Путин е приветствал изявлението на Тръмп за готовността му да възстанови отношенията с Русия.

«Господин Тръмп заяви, че той е готов към пълноформатно възстановявана на руско-американските отношения. Какво лошо има в това? Всички ние приветстваме това», — каза Путин по време на заседанието на Петербургския международен икономически форум, отговаряйки на въпрос на водещия.

«Когато го изберат, ще си имаме работа с любимия президент на САЩ», — каза Путин. 

Той изрази надежда, че президент на САЩ ще стане човек, който би искал да развива руско-американските отношения.

Според Путин, Русия никога не се е намесвала във вътрешните процеси на други държави.

«САЩ поучават всички как трябва да живеят. Учат ги на демокрация. А какво, да не би да считате, че вие имате демократични избори за президент?!» , — попита той.

«Когато повдигнем този въпрос към американските ни колеги, ни отговарят: «Не се бъркайте в нашите работи».

«Тогава и вие не се бъркайте в нашите», — каза Путин.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;