По време на управлението си американския президент Доналд Тръмп е използвал силите на американските части за специални операции в други страни рекорден брой пъти, съобщава Nation.

Новият ръководител на Белия дом успя да надмине в тази област дори своя предшественик Барак Обама.

А това е много опасно развитие на събитията, считат експертите.

«Работим и се сражаваме във всяко ъгълче по света», казва командирът на специалните операции на САЩ, генерал Реймънд Томас.

Според доклад в тази сфера, елитните американски бойни части като «морските котки» и «зелените барети», тази година са били задействани в 149 страни.

Това е около 75% от всички държави на планетата, отбелязва изданието.

През 2016 г. по време на бившия стопанин на Белия дом Барак Обама елитните части са задействани само в 138 държави.

«Повечето американци биха били изненадани, ако знаеха, че американските части за специални операции участват в три четвърти от страните на планетата — споделя своите наблюдения  директорът по въоръжения и охрана към  Центъра за международна политика Уилям Хартунг.

«На практика абсолютно нищо не е известно за това какво правят американските елитни части в тези страни, дали действията им допринасят за подобряване на сигурността или предизвикват допълнително напрежение и конфликти», констатира той.

Новият американски президент Доналд Тръмп критикува наследството на Барак Обама във всички сфери. Въпреки това, по отношение силите за специални операции администрацията на Тръмп продължава стила на предишния президент Обама.

Новият стопанин на Белия дом даде на военните по-голяма власт по време изпълнението на бойни операции в «квази-военните зони» — например в Йемен и Сомалия.

Експертите считат, че през първите шест месеца от управлението на администрацията на Тръмп елитните войски са извършили пет пъти повече контратерористични операции в чужди страни, отколкото за същия период по време управлението на президента Барак  Обама.

Военните твърдят, че елитните войски са необходими, за да бъдат подкрепени съюзниците и приятелите на САЩ.

Целта им била да се разреши ситуацията в най-уязвимите за тероризма държави и региони. Сред тях са Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен, Сомалия, Либия и др.

Елитните американски части участват в 33 европейски страни.

«Американските специални части провеждат практически военни обучения с всички страни в Европа двустранно или в рамките на различни многонационални военни учения», казва майор Майкъл Уизман, представител на командването на специалните сили на САЩ в Европа.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thenation.com/article/donald-trumps-first-year-set-a-record-for-use-of-special-operations-forces/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;