Москва призовава Вашингтон да изнесе ядрените си въоръжения от територия на Европа, това заяви директорът на Департамента по неразпространение  и контрол над въоръженията към МВнР на Русия Михаил Улянов.

Русия вкара всички свои ядрени въоръжения на своя територия. Считаме, че същото отдавна вече трябваше да бъде направено и от американска страна», каза Улянов.

Но, добави той, Вашингон «продължава да държи в Европа, според оценките, до 200 авиационни бомби».

Дипломатът подчерта, че САЩ планират да ги модернизират така, че те да станат, според думите на някои американски военни в оставка, «по-пригодни за употреба» — да се повиши тяхната точност, а разрушителната им сила да се занижи.

«Ако с тази цел се разполагат в Европа допълнителен брой ядрени бойни заряди свръх тези, които вече се намират там, то това може само да задълбочи ситуацията», завърши Улянов.

По-рано постояннитя представител на Русия към НАТО Александър Грушко заяви, че действията на САЩ във военната сфера в Европа заплашват нейната сигурност.

Той има предвид прехвърлянето на бронирани танкови бригади, разполагането на складове с допълнително въоръжение, увеличаване на присъствието в Норвежско и Баренцово морета.

По-рано бе съобщено, че САЩ планират да модернизират разположеното в Германия ядрено оръжие, изясниха журналистите от издание Der Spiegel.

Статията ще бъде публикувана в новия брой на списанието, части от нея цитира Handelsblatt.

САЩ имат намерение към 2020 година да пуснат серийно производство на атомни бомби тип В61-12. Планира се те да бъдат разположени в това число във военната база в немския Бюхел.

В момента в Бюхел се намират, според различни оценки, от 10 до 20 ядрени бойни глави, които могат да се монтират в немските самолети Tornado.

Американский бомбардировщик B-2 Spirit сбрасывает бомбу B61-11. Архивное фото

В статията се отбелязва, че през 2010 година бундестага е започнал преговори с Вашингтон за извозването на ядреното оръжие от територията на Германия. Но правителството на Германия е заявило, че няма намерение да предприема едностранни действия без съгласуването със съюзниците от НАТО.

В началото на август Националното управление по ядрената безопасност на САЩ обяви началото на технологическата подготовка за производството на модернизираната атомна бомба В61-12. По данни на Пентагона, в продължение на 20 години харчовете за модернизацията на ядреното оръжие ще бъдат в рамките на от 350 до 450 милиарда долара.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;