Вашингтон настоява Кабул да замени 50 хиляди автомати Калашников, предадени безвъзмездно на силите на сигурността в страната, с американски винтовки. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на речта си пред Съвета на Федерациите в рамките на «правителствени час».

«Американците започнаха да настояват 50 хиляди автомати Калашников с боеприпасите за тях, които бяха предадени като подарък на афганистанските сили за сигурност, да бъдат захвърлени и в замяна Афганистан да закупи от американците винтовки и автомати», каза той.

«Освен въпросите по това, къде ще отидат тези 50 хиляди автомати, ние зададохме този въпрос на афганистанците, възниква и друг — с какво ще се обясни подобно желание да се подрони способността на афганистанската армия с това въоръжение, с което те са свикнали, и да се натрапи оръжие, към което тепърва ще трябва да привикват», продължи Лавров.

Министърът припомни, че САЩ по-рано са настоявали Афганистан да се откаже от руските вертолети, добре познати на армията на страната и доказали се в полеви условия, и да ги замени с американски.

«Няма за това (за причините за действията на САЩ) отговор, освен това, че американците се опитват да ни поставят прегради просто от любов към изкуството», счита Лавров.

Лавров добави, че Русия активно помага да се снабдява с въоръжение армията и силите за сигурност на Афганистан за борбата със заплаха от наркоразпространение и тероризъм, с които не са успели да се справят САЩ.

«Ако говорим за това, кой вътре в Афганистан ще реши този проблем, без съмнение, това са афганистанските сили за сигурност и Въоръжените сили на Афганистан. Ние активно помагаме да бъдат снабдени те с необходимото им въоръжение», каза още Лавров.

В същото време, според него, намиращите се в страната американски военнослужещи не се справят нито с ръста на производството на наркотици, нито със заплахата от тероризъм.

«За борбата с тероризъм не може да има никакви оправдания, това се лежи пряко върху отговорността на натовските сили. Но всеки път, когато ние се заинтересуваме, какво правят те в тази страна, не получаваме вменяеми отговори», добави Лавров.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;