Русия усилено увеличава своето въоръжение и постигнатият резултат вече е плашещ за НАТО, пише Frankfurter Allgemeine. Много скоро Москва ще може да започне «военни интервенции по целия свят», твърдят експерти от Фондация «Карнеги».

Те препоръчват на алианса да има предвид «новите руски възможности» и отново да започне да се поупражнява за комбинирано водене на война, защото от 28 години НАТО «е забравило» как се прави това, как се воюва.

Русия интензивно увеличава своя военен потенциал, за да намали технологическата пропаст, която е зейнала между северноатлантическия алианс и нея, това пише германският вестник Frankfurter Allgemeine.

«В същото време, постигнатите резултати от Москва вече плашат дори много по-добрите оръжия на НАТО», — каза авторът Марк Зелигер.

«Дори и днес Руската федерация в неядрена война може да отблъсне атаката на всеки враг и да победи всяка  съседна държава с изключение на Китай,» — казва експертът по Русия в Харвардския университет Дмитрий Горенбург.

До края на 2017 г. руският лидер Владимир Путин възнамерява да постави подписа си под оръжейната програма за следващите десет години, продължава журналистът от изданието. Обемът на инвестициите ще бъде около 270 млрд. евро.

«Основните задачи на тази програма са да се задържи Русия в съответствие с техническия прогрес на Китай и страните от НАТО, които са нейните преки конкуренти», подчертава експертът от Харвардския университет.

Според Дмитрий Горенбург, в следващите десет години Руската федерация ще е в състояние да продължи да намалява технологичната дистанция между Северноатлантическия алианс.

Нещо повече, към 2027 година руската армия трябва да е в състояние да води едновременно две мащабни войни, твърдят на свой ред експерти от Фонда Карнеги.

В своето изследване не стигат до извода, че съвсем скоро Русия ще може да извърши «военни интервенции по целия свят».

 

Ето защо, пише авторът, експертите от Фонда «Карнеги» препоръчват на Северноатлантическия алианс спешно да вземe предвид «новите руски възможности» и «отново да се поупражнява в комбинаро водене на война», като едновременно се задействат кибервойската, сухопътните, военно-въздушните и морските сили.

Защото в продължение на 28 години НАТО е забравило как да воюва, признават експертите.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/warum-die-aufruestung-russlands-besorgniserregend-ist-15341303.html

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;