През месец октомври миналата година светът видя една от най-мащабните компютърни атаки срещу интернет инфраструктурата, съобщава немското издание Die Zeit. Потребителите в много региони загубиха достъп до сайтовете на Spotify, Netflix и Twitter и не успяха да правят онлайн покупки в рамките на два часа.

Създадената от злоумишлениците бот-мрежа  прихвана контрола над незащитените от камерите хладилници и други битови прибори, включени към мрежата, и ги използва за извършването на  DDoS-атака над сървърите на американската компания Dyn.

Но кой е дал кода на Mirai  и е прихванал контрола на над 600 000 устройства?

Хакери, работещи за властите в Русия или Северна Корея, които според някои експерти се опитали да въздействат на американските избори? Или това е онази програма на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която попадна в неправилните ръце?

Оказа се, че за случилото се са  виновни трима американски студенти, които искали да припечелят  малко пари, за да си купят играта Minecraft.

Те се признаха за виновни пред съда, разказаха как са създали Mirai, за да атакуват сървърите на конкурентите и по този начин да привлекат потребителите към себе си.

Факт е, че бързите и популярни сървъри могат да донесат на собствениците си хиляди евро месечно.

През последните години броят на домакинските уреди с достъп до мрежата се е увеличил значително, отбелязва вестникът. В същото време техните собственици не обръщат необходимото внимание на киберсигурността. Нападателите са успели достатъчно бързо да получат достъп до повече от 100 хиляди устройства.

Те казаха, че целта им не е била да повлияят на изборите, да откраднат данни на ползвателите или да блокират целия Интернет, както бе заявено в началото.

Както става ясно, те не са свързани нито с Русия, нито със Северна Корея или специалните служби, обяснява Die Zeit.

А са трима обикновени американски студенти.

News Front

Източник: http://www.zeit.de/digital/internet/2017-12/ddos-attacke-mirai-botnet-minecraft/komplettansicht

Тагове: ; ; ; ;