Русия и Китай считат, че регулирането на севернокорейската криза е възможно само в случай, че САЩ и Южна Корея спрат военните си учения на полуострова, а Пхенян — ядрените си изпитания, съобщава CNN.

Независимо от това държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е против подобен подход, който щял да доведе до нов тупик в преговорите в ООН.

Превод на предаването:
Тилърсън говори, че е против подхода «замразяване след замразяване», но Русия и Китай твърдят, че докато продължават съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ, заплахата за Северна Корея ще бъде налице.

Това няма да съдейства за мирното регулиране в региона.

Както ще стане по-нататък?

РИЧАРД РОТ, кореспондент на CNN в ООНДа, руският постоянен представител е разтревожен от това, че държавният секретар е обвинил Москва и Китай, че те снабдяват Пхенян с устойчива валута, използвайки, цитирам, «роби като работна сила».

Както знаем, в Русия и в други страни от Близкия Изток и в Африка има хиляди работници.

Тилърсън заяви, че на това трябва да се сложи края, а руският постоянен представител отговори, че те се трудят не в робски условия.

Както Русия, така и Китай заявяват, че не им харесват ракетните и ядрените изпитания, но са против подобни заплашителни действия като военните учения.

Те се придържат към подхода «замразяване след замразяване», но това е неприемливо за САЩ. Затова Русия и Китай блокират всички нови сериозни резолюции на ООН срещу Северна Корея, с изключение на ситуацията, ако Пхенян извърши още едно неочаквано и заплашително изстрелване на ядрени ракети, които ще се приближат до американския Гуам.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;