Името «Кримски мост» спечели в онлайн гласуването, завършило в неделя за най-доброто име на транспортния мост, който свързва полуострова с континентална Русия, това следва от публикациите от сайта за гласуване.

Според данните, името «Керченския мост» е на второ място със значително изоставане от победителя, на трето място е името «Мост на съединението».

«Официалното име на моста ще се появи на топографските карти и пътните информационни знаци», съобщиха от информационният център «Кримски мост».

Въпросът за името на моста до Крим бе поставен по време  на голямата пресконференция на Владимир Путин през 2016 г. В отговор президентът на Руската федерация предложи да чуе мнението на хората и да се проведе съответното проучване. Гласуването за името на моста беше организирано от Министерството на транспорта на Руската федерация. То започна в онлайн режим на сайта назовимост.рф преди месец, на 16 ноември и завърши в 00:00 часа в Москва на 17 декември.

Организаторите споделиха, че първоначално на руснаците е било предложено да избират името на моста от петте най-популярни варианта:
Кримски, Керченски, Тузлински, Мостът на Дружбата или Мостът на съединението.

Те са били определени от Министерството на транспорта на Русия след проучване на общественото мнение на Кримкия и Таманския полуострови.

При това, на сайта за гласуване, освен петте предложени варианти, е имало графа «твой вариант».

Сред предложените от ползвателите варианти се оказали такива имена като «Големият руски мост», «Руският Мост», «Мостът на Свободата»,

«Вежливият», «Владимировски», «Пътят към дома», «Нашият мост», «Мостът на Единството», «Мостът на Надеждата», «Мостът на Независимостта», «Родина», «Големият Кримски Мост», «Мирният Мост», «Черноморският».
Но нито едно от тези предложения не е попаднало дори в тройката лидери.
Мостът на Крим е най-дългият в Русия и един от най-големите в Европа. Неговата дължина е 19 км. Той започва от Таманския полуостров, преминава по съществуващата 5-километрова язовирна стена и остров Тузла, след това пресича Керченския пролив и достига до кримския бряг.
Мостът включва две паралелно разположени трасета за автомобили и влакове.
Автомобилното движение ще бъде открито през 2018 година, железопътното — през 2019 година
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;