В редиците на «Джебхат ан-Нусра» има конфликт на фона на вероятната евакуация от Източна Гута в Идлиб. Бойците от SDF извършват прочистване на последните огнища на съпротива на ИДИЛ на източния бряг на Ефрат.

«Тахрир аш Шам» увеличава контингента си в североизточна Хама.

Сирийската армия и съюзническите сили водят престрелки с терористите от «Ан Нусра» североизточно от Дамаск.

ИДИЛ запазва активността си под формата на раздробени нелегални ядки в района на град Меядин в Дейр ез Зор, има заплаха от контраатака на «Тахрир аш Шам» в провинция Хама.

«Джебхат ан Нусра» е обхваната от вътрешни разногласия, защото има вероятност да бъдат евакуирани от Източна Гута в Идлиб, увеличава броя си, укрепва позициите си с тежка техника в североизточната част на Хама.

Кюрдите извършват прочистване на последните огнища на съпротива на ИДИЛ на източния бряг на Ефрат в провинция Дейр ез Зор.

 

Карта военных действий в Сирии

Провинция Дамаск

Карта военных действий — Дамаск

В редовете на терористичния алианс «Хаят Тахрир аш Шам», които се базират в Източна Гута, нарастват вътрешните противоречия, съобщава агенция Damascus Now.

Някои от отрядите отказват да участват в по-нататъшните военни действия. Според източника, конфликтите са били провокирани от това, че редица полеви командира и главатари на «Джебхат ан Нусра» са заявили, че трябва да се напуснат предградията на Дамаск, за да се противопоставят на Сирийската арабска армия в провинция Идлиб, на чиято територия  с помощта на ВКС на Русия вече влязоха правителствените части на САР.

Североизточно от столицата, където се намира анклавът на въоръжената опозиция, действа една от зоните на деескалация.

Бойците от «Тахрир аш Шам» не спазват решима на тишина и се опитват да прекъснат примирието, към  което, обаче, се придържат другите по-умерени групировки, решили да се върнат към мирния начин на живот.

Отрядите на «Джебхат Фатх аш Шам» за пореден път стреляха по позициите на правителствените сили близо до селищата Хараста и Ирби североизточно от Дамаск, съобщи опозиционният портал  Ghouta Media Center.

По-късно сирийските военни откриха ответен огън.

Провинция Дейр-ез-Зор

Карта военных действий — Дейр-эз-Зор

Кюрдските бойци от Демократичните сили на Сирия  (SDF) понастоящем прочистват по-рано завзетите от тях територии на източния бряг на Ефрат от остатъците от отрядите на ИДИЛ. Според данните от новинарския портал  ANF News, кюрдите са концентрирали силите си по потушаването на последните остатъци на съпротива в околностите на град Абу Хамам югоизточно от Дейр ез Зор. ИДИЛ е изгубил всичките си територии в арабската република, в това число и в този регион, който беше последното пристанище на групировката. Така ИДИЛ престана да бъде единна сила, главно, благодарение на ВКС на Русия и армията на САР. Отделни бандитски групи на ИДИЛ, обаче, все още запазват активността си в тази провинция югоизточно от съседния Хомс.

Както съобщава местния новинарски център  DeirEzzor24, дейността на нелегалните ядки и разбитите отряди на ИДИЛ може да се забележи на западното крайбрежие на Ефрат — пред всичко в района на град Меядин. По такъв начин, независимо от това, че бойците вече не са способни да водят военни действия, терористичната заплаха все още остава висока.

Провинция Хама

Карта военных действий — Хама

Главатарите на  «Джебхат ан-Нусра» активизираха усилията си по сдържане на настъплението на САА и авиацията на Русия в североизточна Хама с цел да запазят своята главна крепост — провинция Идлиб.

За целта бойците продължават да увеличават контингента си в този регион, предислоцирайки нови бандитски групи към прифронтовите градове Рахаджан и Абу Дали.

Това на своята страница съобщава военен източник —  Twitter (@MIG29_).

Според неговите данни, терористите засилват позициите си по линията на фронта с правителствените войски североизточно от административния център с нови зенитни установки, танкове, БМП и друго въоръжение.

Бойците маскират техниката си, за да минимизират загубите си в резултат на бомбардировките на ВКС на Русия по опорните пунктове на ислямистите.

Радикалите от алианса  «Тахрир аш-Шам» усилват военната си мощ по линията на разграничение с отрядите на ИДИЛ, които се преместиха в североизточната част до Акербат.

Местната информационна агенция  Hama Media Center съобщава, че бойците са получили подкрепление за селищата Расм Хамам и Абу Ханадик.

В региона са доставени зенитни и артилерийски установки, бронирани машини, хранителни продукти.

С конвоя са пристигнали нови отряди бойци от «Ан Нусра». По такъв начин, както се предполага, бандитските групи на  «Тахрир аш-Шам» в съвсем близко време ще активизират контактите си с позициите на ИДИЛ.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;