Ерусалим ще бъде столица на Израел независимо от резултата от гласуването и дискусиите по този въпрос. Това заяви в събота постоянният представител на еврейската държава към ООН Дани Данон, коментирайки обсъждането в Съвета за сигурност на проекта за резолюция срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел, който стана отговор на съответното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп.

«Никакво гласуване няма да промени очевидната реалност, която се състои в това, че Ерусалим беше и винаги ще си остане столица на Израел.

Заедно с нашите съюзници ние ще продължим борбата за историческата справедливост», се казва в писменото изявление на дипломата.

Той изрази недоволството от това, че проектът за резолюция се разглежда в периода на празнуването на Ханука — еврейският празник в памет на освобождението на Ерусалим през II век преди н.е., и обвини палестинците в опит «да пренапишат историята».

Както се съобщи в петък, арабските страни планират да внесат свой проект за резолюция за гласуване в понеделник, 18 декември, разчитайки да получат подкрепата на всичките 14 члена на Съвета за сигурност, с изключение на САЩ.

Целта на документа се състои в това, да се укрепят съществуващите принципи в палестинско-израелското регулиране, според които статусът на Ерусалим трябва да бъде определен по време на преки преговори между страните.

В проекта за резолюция не се споменава САЩ, но се изразява «дълбоко съжаление във връзка с неотдавнашното решение, касаещо статуса на Ерусалим».

В текста също се съдържа искане към страните «да не признават никакви действия или мерки», противоречащи на резолюциите на Съвета за сигурност и призив «да се въздържат от създаването на дипломатически мисии в Ерусалим».

На 6 декември Тръмп заяви, че е дошло времето да признае Ерусалим за столица на еврейската държава и се разпореди там да се пренесе посолството на САЩ.

На 8 декември Съветът за сигурност на ООН проведе спешно заседание във връзка с решението, обявено от САЩ. Коментирайки резултатите от състоялите се срещи, палестинският посланик към ООН Рияд Мансур отбеляза, че всички 14 страни-членки на Съвета за сигурност, с изключение на САЩ, «защитават международното право и резолюциите», касаещи Ерусалим.

Той заяви също, че Палестина очаква от Съвета за сигурност резолюция с призив към САЩ да отменят своето решение.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;