Пилотируемият космически кораб  «Съюз МС-07» с трима членове от екипажа на новата експедиция на Международната космическа станция (МКС), който стартира от Байконур с помощта на ракетата-носител «Съюз-ФГ», излее в околоземна орбита и започна автономен полет към МКС. Това съобщиха в неделя от Роскосмос.

«Щатното отделяне на кораба от третата степен на ракетата-носител «Съюз ФГ» бе извършено в планираното време», казаха от държавната корпорация.

Ракетата-носител «Съюз ФГ» с кораба «Съюз МС-07» стартира от първа площадка на космодрума Байконур в 10-21 часа московско време.

На борда на «Съюз МС-07» се намира руският космонавт Антон Шкаплеров (командир на кораба), а също американските и японски астронавти Скот Тингъл и Норисиге Канаи.

Автономния полет на «Съюз» ще бъде проведен по схема на две денонощия. Стиковката на кораба с МКС е планирана да се извърши на 19 декември в 11.42 часа московско време.

На станцията екипажът трябва да извърши транспортиране от товарните кораби «Прогрес МС», от американските кораби Dragon, както и да извърши задачите от програмата по научно-приложни изследвания и експерименти, излизайки в открития космос.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;