Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита, че по визовата лотария за Зелена карта пристигат най-лошите представители на обществото, затова лотарията трябва да се отмени.

«Има такъв начин да се попадне в САЩ — визовата лотария, — отбеляза той по време на речта си в петък пред Националната академия на ФБР в Куантико, щата Вирджиния. — Вие считаме, че тези страни ни дават своите най-добри представители? Не, те ни дават своите най-лоши представители».

«Ние призоваваме Конгреса да прекрати визовата лотария и верижната миграция, — подчерта той. — На нас ни е нужна такава система за миграцията, която да отчита на първо място потребностите на американските семейства, данъкоплатците, а също необходимостта от укрепване на нашата сигурност».

Тръмп припомни, че «терористите два пъти за последните месеци са нанесли удари в Ню Йорк».

Той има предвид умишленото премазване на пешеходци и велосипедисти, извършено в Манхатън на 31 октомври от родения в Узбекистан Сайфуло Саипов и довело до гибелта на осем човека.

На 11 декември също в Манхатън избухна взрив. Опитът за терористичен акт бе предприет от родения в Бангладеш Акайед Улла.

 

 Както отбеляза Тръмп, «eдин от тях е попаднал в САЩ чрез визовата лотария (Саипов), вторият — в резултат на верижна миграция (чрез семейна виза)».
Системата за разпределение на миграционните визи на база лотария бе въведена в САЩ през 1990 година.
Разрешението за жителство и работа обхваща 50 хиляди човека за година и се разпределя от компютърна система сред чужденците, подали заявления в електронна форма.
Приоритет при подбора се дава на жителите на страните, които имат ниско ниво на емиграция сред гражданите на САЩ.
През август съпартийците на Тръмп внесоха за  разглеждане от Конгреса законопроект за отмяна на визовата лотария и създаването на по-сложни правила за имиграцията.

По-рано се съобщи, че президентът на САЩ  Доналд Тръмп подготвя редица документи, които съществено ще намалят притока на имигранти в страната. Съответните укази той подписа на 25 януари по време на визитата си в департамента за вътрешна сигурност.

«Указите на Тръмп сериозно ще ограничат влизането в САЩ на бежанци, а също на цяла поредица от лица с действащи визи от Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен», — съобщиха източници за Reuters.

Освен това, тогава бе планирано подписване на разпореждане за отделянето на федерални средства за изграждането на стена на сухопътната граница с Мексико.

«Планира се силен ден по въпросите на националната сигурност. Освен всичко останало, ще построим стена!», — написа Тръмп в своя Туитър.

Припомняме, че по време на предизборната си кампания Тръмп обеща след встъпването си в длъжност да се разпореди за изхвърляне от страната или арест на от 2 до 3 милиона нерегистрирани мигранти в САЩ.

Освен това, той критикува европейците за необмислената им миграционна политика. В частност, критикува най-вече Ангела Меркел, която, според него, «направи изключително катастрофална грешка, приемайки всички тези нелегални», което и доведе до терористичния акт на 19 декември 2016 г. в Берлин

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;