Според вестник «Телеграф», съседна Румъния въоръжава терористите от «Ислямска държава», съобщават световните новинарски агенции.

Около една трета от оръжията, които са получени и използва ИДИЛ на бойното поле в Сирия, са били произведени от Европейския съюз, в това число в Румъния, пише изданието.

Твърденията на изданието се базират на проучване на НПО, което е документирало трафика на оръжие в зоните на бойните действия в Сирия.

Терористичната организация ИДИЛ използвала оръжие, произведено в Румъния, България, Германия и Унгария, се твърди в публикувания доклад.

Изданието посочва, че най-големият производител на оръжие, което използва ИДИЛ, е Китай.

200-страничния доклад добавя, че тези оръжия се произвеждат в страни от Европейския съюз, след това се продават в САЩ и Саудитска Арабия, а оттам те заминават за Сирия през границата с Турция.

В доклада има предупреждение, че независимо от това, че терористичната организация ИДИЛ е претърпяла поражение и е изгубила територии, джихадистите вече са усвоили знания за употребата на най-съвременно оръжие, което имат намерение да използват в бъдещата си дейност на бойното поле.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;