Президентът на Сърбия Александър Вучич, който се намира в Куба на тридневна официална визита, на 15 декември проведе преговори с председателя на Държавния съвет и Съвета на министрите на островната държава Раул Кастро.

«Държавните глави изразиха удовлетворение от състоянието на двустранните отношения и постигнатото високо ниво на политическия диалог. Те също потвърдиха заинтересоваността си за укрепването на икономическите и търговските връзки, обсъдиха въпроси от международния дневен ред», отбелязва вестник  Granma.

По-рано сръбският лидер проведе преговори с председателя на Националната асамблея на народната власт (парламента) Естебан Ласо, положи цветя на монумента  на национална герой на Куба Хосе Марти, изнесе лекция в Хаванския университет, по време на която подчерта намерението на своята страна да развива всестранно сътрудничество с Куба, а и посети фотоизложбата, посветена на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро.

Заедно с Вучич в Куба пристигнаха министрите на икономиката, здравеопазването и селското, горското и водно стопанства. В следващата година се навършват 75 година от установяването на дипломатически отношения между Белград и Хавана.

Предшественикът на Вучич Томислав Николич беше на визита в Куба през 2015 година.

Той бе награден с една от най-високите кубински държавни награди, с ордена Хосе Марти, а също се срещна с Фидел Кастро, комуто връчи Ордена на Република Сърбия.

От 18 до 20 декември президентът на Сърбия Александър Вучич ще посети Москва. В рамките на пътуването е планирана среща на сръбския лидер с президента на Русия Владимир Путин, по време на която събеседниците имат намерение да обсъдят широк кръг от двустранни теми и международния дневен ред.

По-рано световните средства за масова информация съобщиха, че президентът на Сърбия Алексадър Вучич, приветствайки в Белград министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, се е обърнал към него на руски език, предаде кореспондентът на News Front от Сърбия Оксана Сазонова.

«Благодаря на Русия за този подарък», каза Вучич, изпращайки благодарностите си на Шойгу и Владимир Путин за безвъзмездно подарените МиГ-29.

Припомняме, че Сърбия получи безплатно самолетите.

Днес на парада по повод освобождението на Белград от фашистите самолетите за първи път бяха показани пред публиката.

На мероприятието присъстваха над 200 000 човека, според данни от полицията.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;