Сирийските бежанци, които  се връщат в освободените от терористичната организация «Ислямска държава» области споделят, че международната коалиция, ръководена от Съединените щати използва бежанския лагер в провинция Ел Хасеке като база за обучение на бунтовници.
Това се посочва в изявлението на Руския център за примирие между воюващите партии в Сирия.

«По информация на завръщащите се тук мирни жители, лагерът се ползва вече половин година за подготовка на бойци от и за ИДИЛ, които се стичат тук от цялата територия на Сирия», се казва в съобщението от Центъра за примирие.

 

Отбелязва се, че повечето от бойците са били част от терористичните групировки, които са били победени в Сирия, включително ИДИЛ.

«Днес в лагера в района на бежанския лагер има около 750 бойци, те са пристигнали от Рака, Дейр ез-Зор, Абу Камал и източните райони на Ефрат», — четем още от съобщението на Центъра за примирие.

Според военните, по-голямата част от присъстващите там бойци, това са «над 400 терористи от ИДИЛ, които с подкрепена на САЩ безпрепятствено напускаха Рака на автоколони през октомври».

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че американската страна в Сирия полага усилия за създаването на «Нова сирийската армия.»

Тагове: ; ; ; ; ; ;