Постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли публикува данни за «дестабилизиранищите действия на Иран» в близкоизточния регион и извън неговите предели, цитират световните агенции изявлението на американската мисия.

Тя сподели, че Иран продължава да дестабилизира с действията си ситуацията в Близкия Изток и навсякъде по света.

По време на брифинга постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли ще предостави неопровержими доказателства, че Иран преднамерено е нарушил международните ангажименти, че се е опитвал, но не е могъл да скрие това, се казва в изявлението.

По-рано телевизия  NBC, позовавайки се на свои източници съобщи, че администрацията на САЩ се подготвя «публично да демонстрира доказателства за това, че Иран снабдява с ракети въстаниците-хусити в Йемен».

Според събеседника на канала, Хейли трябва да представи «части от балистична ракета с малък радиус на действие, която хуситите са изстреляли към щаб-квартирата на разузнавателното управление на Саудитска Арабия.

Ники Хейли също има намерение да представи и други доказателства за разпространението на иранско оръжие и «потенциално нарушаване» на санкциите на ООН.

По-рано бе съобщено, че Корпусът на стражите на ислямската революция на Иран за последните няколко години е успял да проникне в американските командни центрове и има доказателства за подкрепата на САЩ към терористите от ИДИЛ, това заяви командващият военно-космическите сили на КСИР Амир Али Хаджизаде.
Командующий военно-космическими силами КСИР Амир Али Хаджизаде

Хаджизаде отбеляза, че, ако КСИР получи разрешение да публикува доказателствата за американската подкрепа към ИДИЛ, това ще се превърне в «огромен скандал» за САЩ.

Военните от Иран нееднократно заявяват, че Техеран разполага с доказателства за подкрепата на Вашингтон към терористичната групировка ИДИЛ.

В края на юни съветникът на главнокомандващия КСИР Хамид Реза Могадам Фар в интервю за RT заяви, че Иран ще публикува подобни доказателства.

По-рано се заговори за включването на Корпуса в терористичния списък на САЩ да стане на основание Директива 13224 (Executive Order 13224) за предотвратяване финансирането на терористична дейност, подписана от президента Буш две седмици след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г.

Директивата позволяваше на американските власти да разследват самоличността и да санкционират дейността на физически лица, фирми, благотворителни организации и екстремистки групировки, занимаващи се с терористична дейност.

Тогава “Стражите на ислямската революция” бяха на път да станат първата официална правителствена структура, включвана някога в списъка.

Властите във Вашингтон бяха уверени, че Корпусът участва пряко във въоръжаването и подготовката на групировките и паравоенните формирования, воюващи срещу САЩ в Ирак и Афганистан и финансира голяма част от терористичните групировки в Близкия Изток.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;