Групировката «Ислямска държава» търпи поражение в Сирия, но войната с нея все още не е завършила. Това в петък пред журналисти заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, чието изявление бе разпространено от пресслужбата на Пентагона.

«Вече е ясно, че ИДИЛ претърпява пълен крах. Считам, че все още има проблеми, битката с групировката не е завършила. Не вярвайте, когато ви казват, че ИДИЛ е напълно победена. Ние продължаваме да се сражаваме с ИДИЛ, те бягат и по никакъв начин не могат да се противопоставят на нашия алианс (оглавяваната от САЩ международна коалиция, бел.ред), каза Матис.

«Това, което е очевидно, режимът (на правителствените сили на Сирия) и руснаците настъпват към тях от своята страна на река Ефрат», продължи главата на американското отбранително ведомство.

При това той подчерта, че за Вашингтон основана цел е провеждането на преговори в Женева по въпроса за политическото регулиране в Сирия.

«Разбира се, това не може да се постигне за една вечер. Но процесът върви, ние подкрепяме тези усилия на ООН», добави министърът.

«Опитваме се да постигнем стабилност в региона, който сега е нестабилен», твърди Матис.

Той отново упрекна властите на Иран за това, че те оказват подкрепа на президента на Сирия Башар Асад, помагайки му да остане на власт. При това главата на министерството на отбраната на САЩ изрази несъгласие с това, че в момента САЩ трябва с военни методи да се опитат да сдържат Иран.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че понастоящем междуконтиненталните балистични ракети на Северна Корея не представляват заплаха за основната територия на Съединените Щати.
«В дадения момент те не представляват за нас съществена заплаха», цитира Матис  The Hill.

При това той подчерта, че чиновниците продължават да извършват експертиза по дадения въпрос.

По-рано американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ са готови към военно разрешаване на ситуацията около КНДР.

Джеймс Мэттис

По-рано бе съобщено, че политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на НАТО прилича на тази, която провеждаха неговите предшественици, както републиканци, така и демократи.

Това заяви министърът на отбраната на страната Джеймс Матис в интервю за  CBS, част от което е публикувано в медиите.

По-рано Тръмп по време на своето задгранично пътуване няколко пъти призова членовете на алианса да увеличат своите военни разходи.

Матис на свой ред припомни, че той е работил «в НАТО при президента Джордж Буш и при президента Барак Обама».

Според него, призивите на САЩ към НАТО са последователни.

На снимката: Страните от НАТО се присъединиха към коалицията срещу ИД и приеха план за увеличение на бюджета

«Това, което прави президентът Тръмп, е еднакво с действията на двете предишни администрации, както републикански, така и демократически. Същността е в това, че страните трябва да харчат за отбрана повече, отколкото са харчили преди пет или десет години», поясни главата на Министерството на отбраната на САЩ.

«Страните от НАТО притежават най-добрата защита в света, всички ние трябва да се отнасяме към това, както към банка: ако искате да получите нещо, вие трябва да дадете нещо в замяна», добави той.

Както заяви на пресконференция след срещата на върха генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, Тръмп открито и праволинейно е изискал от страните на НАТО увеличаване на военните разходи.

Както той отбеляза, някои лидери са се съгласили, че европейските държави трябва да увеличат своите военни разходи «не, за да угодят на  САЩ, а в името на собствените си отбранителни интереси».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;