Арабският свят, възмутен от решението на Доналд Тръмп за признаването на Ерусалим за столица на Израел, вече говори за санкции срещу САЩ. Ливан по време на срещата на Лигата на арабските държави призова за единна политика и превантивни мерки срещу Съединените щати.

Агенция Ройтерс предаде от Кайро невероятното послание: арабският свят повдига въпроса за налагане на икономически санкции срещу Съединените щати.

Тези дни арабските външни министри призоваха САЩ да се откажат от решението си да се признае Ерусалим за столица на Израел.

Аргументите им са, че това решение ще доведе до увеличаване на насилието в целия регион.

Решението на президента Доналд Тръмп стана «опасно нарушаване на международното право», това не е законово действие, поради което » е невалидно», заявиха от Лигата на арабските държави.

Изявление бе направено след срещата в Кайро, на която присъстваха всички членове на Арабската лига.

Признаването на Ерусалим от Вашингтон за столица на Израел отменя, дори напълно зачертава с черен маркер дългогодишната политика на САЩ, според която статутът на града трябва да се реши в преговори с палестинците, тъй като последните искат Източен Ерусалим да се признае за столица на бъдещата им държава.

«Решението няма правна сила … то увеличава напрежението, зарежда с гориво гнева и заплашва да потопи региона в още по-голямо насилие и хаос», — казват от Арабската лига.
Лигата отбеляза още, че ще изготвят резолюция за Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ, която да отхвърли американското решение.

Освен това, министърът на външните работи на Ливан Джубран Базилио заяви по време на  на извънредната среща на арабските държави, че трябва да се обмисли налагането на икономически санкции срещу Съединените щати и по този начин да се предотврати преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

«Трябва да се вземат активни мерки, първо дипломатически мерки, а след това политически и дори икономически и финансови санкции,» — заяви той.

Вярно е, че в окончателното си изявление Лигата на арабските държави не споменават за икономически санкции срещу САЩ.

И това съвсем не е изненада.

Арабските държави не се наслаждават на добри времена. Регионът е в хаос, цените на нефта спадат в световен мащаб.

Държавните хазни на страните са почти напълно празни.

От друга страна, арабските монархии далеч не са същите съюзници, както от времето на Обама.

Това се дължи не само на относително предпазливата политика на Барак Обама, който след дълго обмисляне отказа пълноценното участие на САЩ в сирийския войната.

В същото време много от монархиите в Персийския залив трепетно очакваха участието на САЩ във войната.

От трета страна шистовата революция в САЩ раздразни арабските шейхове и намали енергийната зависимост на САЩ от арабските страни-производителки на петрол.

Всичко това засили напрежението.

През 2017 г. вече може със сигурност да се каже, че  отношенията между редица арабски страни и Москва укрепнаха.

Въпреки това, сътрудничеството на Москва с Иран в сирийския борбата срещу ИДИЛ не е благоприятно за сближаването на някои монархии с Русия, но поради геополитическото «приятелство» върху този проблем не се акцентира.

Страните имат твърде различни интереси, често те са напълно противополжни.

Що се отнася до проекта за санкции срещу САЩ — той по принцип все още не съществува.

Ще се появи ли?

Едва ли.

Членовете на Лигата на арабските държави дори и да стигнат до единодушно споразумение, едва ли биха могли по какъвто и да е  начин да накажат Съединените щати.

Особено смешно е да се говори за «финансово» наказание на Вашингтон, колко и жалко да ви звучи това.

Не, санкции, разбира се,  че няма да има. Скандалът в Близкия изток е във вихъра си, но зависимостта на тези страни от приходите от нефт и природен газ не е отменена.

По време на обсъждането на решението на САЩ генералният секретар на Арабската лига А. АбулХГейт и министърът на външните работи на Палестина Р. ал Малики призова международната общност да признае за столица на държавата Палестина Източен Йерусалим.

Генералният секретар се позовава на продължаващия контрол на Израел над Източен Йерусалим след войната от 1967 г.

Той добави, че САЩ са подкопали ролята си на посредник в мирния процес в Близкия изток.

По-рано специалният пратеник на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Съединените щати имат доверие на 14 членове на Съвета за сигурност в ООН. Хейли дори обеща да «защитава» Израел от «несправедливите» атаки.

Тя също заяви, че страната й «няма намерение да слуша лекция на страни, които не са надеждни, когато става въпрос за справедливо отношение както към израелците, така и към палестинците».

В резултат на това американската страна пренебрегна общата критика към решението на Вашингтон на извънредно заседание на Съвета за сигурност.
Руските експерти не вярват на строгите изявления на някои членове от Лигата на арабските държава.

В същото време самият факт, че се появяват подобни изявления от арабския свят показва колко бързо се влошават отношенията между САЩ и техните съюзници от Близкия изток.

«Фактът, че се обсъждат твърди действия, са твърде лоши новини за Вашингтон,» — каза в интервю за вестник «Взгляд» Дмитрий Абзалов, председател на Центъра за стратегически комуникации.

Въпреки това, според него, ако не се предприемат никакви действия, те ще носят само дипломатически характер:

«Например, можете да ограничите дипломатическата мисия в Съединените щати. Или, напротив, да ограничите дейността на американските дипломатически мисии в страните, които се придържат към тази позиция.

Възможно е да се подкрепи Палестина и, например, да се обяви, че посолството  се прехвърля в източната част на Ерусалим, която Палестина счита за своя».

Налице е мрачна символика: на 9 декември се изпълниха 30 години от началото на първата палестинска Интифада.

От 1987 до 1993 г. в боевете за отделянето на Палестина от Израел са загинали над 2 хиляди палестинци, а 111 израелци са убити.

Районът отново е в огън и жупел.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;