Главата на Пентагона Джеймс Матис обеща да разгледа инцидента, по време на който военни самолети на САЩ и Русия са допуснали сближаване в Сирия. Това съобщиха от пресслужбата на американското военно ведомство.
«Ще се ориентираме по проблема. Но понастоящем не мога да кажа дали става дума за невнимателно пилотиране, разгневен пилот или за хора, които се опитват да направят нещо много неблагоразумно», отбеляза министърът в разговор с журналисти.
Той подчерта също, че каналът за връзка за предотвратяване на конфликтните ситуации между американските и руските военни «никога се спира работата си».
По-рано в американските СМИ се появи информация за «прихващането» от изтребителите F-22 на руски самолети в Сирия. Пентагонът също съобщи за сближаване на самолетите на Русия и САЩ в небето над сирийската територия.
По-късно Министерството на отбраната на Русия опроверга данните за «прихващане» на руски щурмови самолети.
По данни на руското ведомство, към самолетите на Русия се е приближил F-22 и е започнал да прави маневри, след което изтребителят Су-35С, изпълняващ задача за въздушно прикритие, стремително се е приближил към американския самолет, тогава F-22 е напуснал района.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;