Генерал-майорът от авиацията, заслуженият военен пилот на Руската федерация Владимир Попов в програмата «60 минути» обясни действията на руските Су-25 и Су-35С срещу американския F-22 в Сирия .

Пентагонът обяви вчера «за прихващането» на руския Су-25 над Ефрат в източната част на Сирия.

Руското министерство на отбраната опроверга изявлението на американците, добавяйки, че провокативните маневри са били дело на пилота от ВВС на САЩ, а Вашингтон счита желаното за действително, защото  F-22 е бил прихванат от ВКС на Русия, а не обратното.

Водещият от телевизионния канал «Россия 1» Евгений Попов предложи подобна трактовка на инцидента:
«Отдолу вървяла колона. Самолетът летял отгоре, съпровождал, обезпечавал безопасността, става въпрос за руския Су-25. F-22 се приближил на опасно разстояние, извършил маневри. Както разбираме, Су-25 не е променил курса си — на 3 000 км над земята, това въобще не се случило. Но след това отгоре, на 10 000, се появил истинският «невидим» — Су-35. И казал: другарю, хайде бързо бегом оттук в своята зона на отговорност».

Владимир Попов се съгласи с трактовката и отбеляза, че ситуацията като цяло е била провокирана от страна на САЩ.

«Стрелбата със сигнални ракети е била осъществена от страна на САЩ, за да се привлече вниманието и да се създаде нервна обстановка. Това създава психофизиологическо състояние, което съвсем не е нормално за пилотите, които работят в този район».

Т.е. това си е била чиста проба провокация.

Второ, безопасността на полетите не е била заплашена до такава степен, че те да умрат от страх», обясни експертът.

Попов опроверга изявлението на Пентагона за «некоректно» поведение на руските летци.

«На този фон ние казваме, че точно те не са постъпили съвсем коректно. Защото ние сме изпълнявали задача в своето въздушно пространство, а ООН и до днес не е дало на САЩ карт-бланш и не е поканило в Сирия официално тези момчета от коалицията, което излитат от Багдад и работят във въздушното пространство на Сирия. Ние сме официално поканените лица, което изпълняват бойни задачи в интерес на държавата, която се бори за своята свобода и независимост», каза той.

Водещата на «60 минути» Олга Скабеева предположи, че американците изхождат от това, че голяма част от руските военни напускат Сирия след заповедта на президента на Русия Владимир Путин.

«Затова САЩ и се държат така нагло», съгласи се Владимир Попов.

Според генерала, вероятността от сблъсък между самолетите на Русия и САЩ в Сирия е била практически нулева, защото подобни инциденти се случват крайно рядко.

Действията на пилота на Су-35С експертът обясни като «изтласкване» на F-22 в зоната на неговата отговорност.

«Ние не атакуваме, а изтласкваме. Приближаваме се така близо, за да могат нервите му да се сринат. Опасно? Нашите военни са обучени на това да изпълняват задачата си на всяка цена», резюмира Попов.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;