Папа Франциск прие днес боливийския президент Ево Моралес във Ватикана, на срещата бяха обсъдени «теми от взаимен интерес», предаде Франс прес, като цитира комюнике на Светия престол.
В комюникето не се споменава нищо за спора между Боливия и Чили, отбелязва АФП. Папа Франциск ще посети Чили и Перу по-малко от месец след петата си среща с Моралес, която се състоя в библиотеката на двореца на Ватикана.
«Добър ден, братко папа», поздрави боливийският президент в началото на срещата. «Срещата с брата папа ми дава повече сили и ме прави по-ангажиран към най-изоставените хора», написа Моралес в Туитър след половинчасовата среща. Той добави, че неговият «брат папа Франциск е както винаги солидарен, човечен и подкрепящ интеграцията».
В изявление пред журналисти преди началото на срещата, Моралес се обяви в подкрепа на диалога между Боливия и Чили, където в неделя ще се състои втори тур от президентските избори. «Имаме много общи теми като съседни страни, не е само морето. Длъжни сме да поддържаме постоянен диалог», заяви Моралес, президент на най-бедната страна в Южна Америка.
Ла Пас иска от Сантяго да му върне достъпа до океана, загубен след войната 1879-1883 г., защото икономиката на Боливия страда от липсата на излаз на море, припомня АФП, БТА

Тагове: ; ;