Защо решихте да преведете книгата си на сръбски и да я представите тук в Белград?
— Въпросът е важен и аз се радвам, че го поставихте. Вярвам, че книгата е важна за тази част на света, в която ислямът и Православието живеят един до друг един до друг. Единственият начин да се облекчи шестгодишната горчивина е чрез истината. Тази истина е в свещената книга. Книгата ми е малък и скромен принос за християнския свят за по-доброто разбиране на ислямската вяра.

Ако стигнете до края на книгата, надявам се, ще придобието по-позитивно отношение към Корана. Ако успеем, православните християни ще имат по- положително отношение към исляма, а това ще има ефект върху мюсюлманите, които живеят в тази част на света.

Дали разбирането на Корана ще допринесе за решаването на проблемите, свързани с османската окупация на Балканите, а след и с проблема с Косово, Босна и Херцеговина …

— Всичко възможно. Не трябва да се колебаем да назоваваме  нещата с истинските им имена. И аз не се поколебах да го направя. Посочих, че Османската империя е действала в противоречие с Корана — например, да превърнете църквата Света София в джамия. Говорих за това силно и ясно. Това е срамно, нечестно и дори греховно. Църквата в Света София трябва да бъде върната на православния свят с извинение. С истината всичко може да бъде преодоляно.

Що се отнася до американското признаване на Ерусалим като столица на Израел, Имран Хосеин каза:
«Ерусалим е в сърцето на всички народи в арабския свят. Президентът Трам постави разделителна линия между едната и другата страна.

Това вече не е конфликт между сунитския и шиитски ислям, това е конфликтът на тези, които остават верни на истината, символизирана от Ерусалим, и тези, които са предадени на истината.

За Сирия и руската намеса в тази страна:
— Русия се намеси в Сирия с невероятна смелост, защото руската намеса можеше да доведе до ядрена война.

По този начин Русия спаси Сирия да не се превърне тя във втората Либия. Трябва да благодарим на Русия за това. Второ, ако руснаците не се бяха намесили, християните в Сирия щяха да изчезнат.

Щеше да има нова Армения. Арменският геноцид попречи православието и мюсюлманите да бъдат в приятелски отношения. Сирийският геноцид би отнел възможността двете  религии да бъдат приятелски помежду си.

Поради намесата на Русия, християните бяха спасени от изтребление в Сирия. И най-накрая, ако нямаше намеса на Русия, сега щяхме да имаме правителство «Ислямска държава» в Сирия — фалшив халифат в Сирия.

Много мюсюлмани щяха да живеят със заблудата и да мислят, че Халифатът управлява в Сирия. Това, което предлага «ИД», няма нищо общо с халифата. Благодарение на Русия всичко това бе предотвратено.

Много коментират, че Русия се е върнала в Близкия изток. Какво мислите за това и в каква светлина, положителна или отрицателна, виждате това връщане?
— Руската намеса в Сирия беше успешна, смела и много мъдра, а целият свят трябваше да признае, че Русия има право да се похвали с нея. Но онези, които са взели пари и оръжия от Съединените щати, за да управляват така наречения джихад в Сирия, никога няма да го приемат и признаят. Тяхната омраза е в сърцето им, защото те са победени.

Нашето послание към тях е, че ако джихадистите се върнат, те ще бъда победени.

Знаете, че вашите възгледи не са добре дошли в западния свят и в някои ислямски страни. Какво мислите за това?
— Пророкът на единствения Бог ни даде пример и ни научи винаги да казваме истината, независимо от последствията.

Аз го правя и се моля на Бог да ме пази.

News Front Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;