Канадското правителство одобри продажбата на оръжие на Украйна, то се надява, че решението ще бъде последвано от САЩ, пише американският журналист Бъри Брустър за СВС.

Украйна беше добавена към «списъка на страните, за които е позволена доставката на автоматични оръжия», казва авторът на материала.

Така Канада изпревари САЩ, които също планират да доставят оръжие на Киев.

В официалното си изявление външният министър на Канада Кристя Фриланд отбеляза, че решението се базира на «близките отношения между Канада и Украйна».

Това, обаче, може да предизвика недоволство от страна на защитниците на правата на човека и Русия, отбелязва авторът на материала.

На свой ред консервативният канадски политик Джеймс Байзан положително оцени решението на правителството и отбеляза, че «то е трябвало да бъде взето много по-рано».

Според правителството на Канада, доставчиците на оръжие за Украйна ще трябва да получат разрешение за износ «в зависимост от конкретния случай».

При всяка сделка ще трябва да бъде направена т.нар. «оценка на крайното ползване».

Ще трябва да бъде предоставена информация за това кой ще получи оръжието, както и уверение, че то няма да бъде използвано срещу цивилното население.

«Много положително е това, че Украйна ще получи или ще има възможност да си закупи оръжие, защото тя спешно се нуждае за самозащита,» — каза ръководителят на Политическия департамент към Министерството на външните работи на Украйна Алексей Макеев.

«Трябва да помогнем на нашите момчета и да предотвратим бъдещите агресивни действия на Русия и проруските банди. Ние защитаваме нашата територия. Това е много силен сигнал от Канада към Руската федерация «, подчерта Макеев.

Въпреки че Украйна твърди, че ще купува оръжия за целите на «самоотбраната», защитниците на правата на човека не приемат този аргумент.

В жалбите си към  Министерството на външните работи на Канада организациите Project Plowshare и Amnesty International заявиха, че е необходимо «да се подобри положението с правата на човека в Украйна».

Както пише Брустър, планът за продажба на оръжия в Киев също се разглежда и в САЩ от дълго време.

Счита се, че Доналд Тръмп не бърза да подпише официалното разрешение, защото «не иска да разгневи Владимир Путин».

Според специалния представител на САЩ за Украйна Курт Волкер, «няма причина да се забранява продажбата на смъртоносни оръжия».

«Украйна вече има мощна отбранителна индустрия и се намира на 77-о място от 100 възможни в рейтинга на Стокхолмския институт за изследване на мира. Киев отдавна се интересува от усъвършенстваните западни технологии и от западното оборудване, например от противотанковите оръжия, радарите и бронираните автомобили «, резюмира авторът от СВС.

News Front

Източник: http://www.cbc.ca/news/politics/canada-ukraine-weapons-1.4446891

Тагове: ; ; ; ; ; ;