От всички страни от Запад Германия понася най-големи загуби при експорта в резултат на санкциите срещу Русия, съобщава Die Zeit, позовавайки се на изследване на Института за световна икономика в Кил.

Според думите на експертите, немският експорт в Русия е намалял почти с 40 %, а немската икономика губи ежедневни 628 милиона евро.

В сравнение с всички страни от Запада немската икономика понася най-големи загуби в експорта в резултат на антируските санкции, съобщава изданието, опирайки се на данни от изследването на Института за световна икономика в Кил.

Според данните от изследването, в резултат на санкциите немският експорт ежемесечно губи около 628 милиона евро.

«Търговията между Германия и Русия се съкрати с почти 40 %, в същото време за Великобритания този показател е едва 7.9 %, а за САЩ е 0.6%, твърдят експерти от института.

Както припомня немското издание, санкциите на ЕС са били въведени след «анексията на Крим от Русия» през 2014 година.

Наред с отделните лица и организации са засегнати и отрасли от руската икономика.

Общо през 2015 година в резултат на санкциите са били изгубени 97 милиарда евро, 61 % от които са на страните от ЕС, резюмира изданието.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.rp-online.de/wirtschaft/unternehmen/russland-sanktionen-deutsche-unternehmen-tragen-40-prozent-der-westlichen-handelsverluste-aid-1.7265698