Недоверието по отношение държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в редовете на американската администрация расте. Няколко високопоставени сътрудници на Белия дом считат, че той трябва да напусне поста си в скоро време, съобщи вестник  The Washington Post.

По данни на източника на изданието в Белия дом, президентът на САЩ Доналд Тръмп и главата на външнополитическото ведомство сериозно се разминават във възгледите си по няколко ключови за американската политика въпроси- в частност за  готовността да се водят преговори с КНДР, за излизането на страната от Парижкото споразумение за климата и за плановете да се прехвърли американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Събеседникът на изданието посочва, че подобна ситуация не само създава реалност, в която дилпоматите и лидерите на другите страни задават въпроси, може ли да се счита мнението на Тилърсън по един или друг въпрос за отражение на позицията на САЩ като цяло, но и постоянно пораждат спекулации в Белия дом относно това, кой трябва да смени държавния секретар от поста му.

Изданието отбелязва, че последното несъвпадение във възгледите между Тръмп и Тилърсън се е случило във вторник, когато в речта си пред вашингтонския Атлантически съвет държавният секретар е заявил, че САЩ «са готови за преговори с КНДР, когато те биха искали да сторят това» и «са готови да проведат първата среща без предварителни условия».

Това изявление, според източниците на изданието, е разстроило Тръмп и няколко негови помощници, както и е предизвикало недоволството в Съвета за сигурност към Белия дом.

След това прессекретарят на американския лидер Сара Сандърс отбелязал, че позицията на президента за КНДР не се е променила и че преките преговори между двете страни са възможни само след като Пхенян се откаже от разработката на ядреното оръжие.

Няколко сътрудници на Западното крило в Белия дом, където се намира Овалния кабинет на президента и офисите на неговите най-близки помощници, споделили за изданието, че хора в обкръжението на Тръмп  броят дните до момента, в който държавният секретар ще напусне поста си — и това, както те считат, трябва да се случи през февруари 2018 година.

В края на ноември вестник  The New York Times, позовавайки се на представители на администрацията на Тръмп, съобщи за това, че в Белия дом имат намерението в близките седмици да получат оставката на Тилърсън и да го заменят с директора на ЦРУ Майкъл Помпео.

The Washington Post по-късно отбеляза, че тази идея  принадлежи на ръководителя на апарата на сътрудниците на Белия дом Джон Кели. По-късно както Тилърсън, така и Тръмп отхвърлиха тези слухове.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;