Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън се подготвя за визита в Русия. Британският депутат Крис Брайант реши да сподели с него своя опит.

Той написа на Джонсън открито писмо, публикувано в The Times, в което го призовава по време на пътуването му да не ползва телефон, да не се впуска в каквито и да било развлечения и да не пие водка.

Опитът на Брайант се позовава на неговите посещения в Москва и Нижни Новгород, когато самият той е заемал поста министър, а също от посещението му в Санкт Петербург, когато градът още се е наричал Ленинград.

Брайант препоръчва на Джонсън да не взема със себе си мобилен телефон или друга система за достъп до интернет, защото всеки такъв предмет непременно ще бъде разбит и превърнат в инструмент за подслушване, предупреждава той.

Второ, той настоява министърът да бъде внимателен към храната и напитките.

Може би няма да отровят Джонсън с полоний, признава Брайант, но, според него, вече е имало случаи, при които британски министри са били отровени в Москва..

«За всеки случай: вие не трябва да пиете водка или да започвате състезание с водка, каквото и дружелюбие да чувствате във въздуха. Целта ще е да ви поставят на колене», предупреждава авторът на посланието.

Друг съвет се отнася до жилището на министъра — трябва да изискате стая, в която да няма телефон или друг апарат.

В противен случай руснаците обичат през нощта да звънят на своите гости — на министрите от другите страни, за да не могат те да се наспят.

Затова, предлага той, може в последния момент да поискате друга стая.

«Вашият противник ще бъде малко изненадан, когато се появите с бистри очи и пълен с енергия, пък нека личният ви секретар да спи прав».

Брайант съветва Джонсън да не ползва асансьор сам, защото ако Джонсън започне да се гледа в огледалото на асансьора и да се пули или криви пред него, ще го снимат и ще запазят снимките за черни дни.

А ако към него се присъедини или почука на вратата красива жена, то тук също трябва да бъде на нокти.

«Нещо много важно, бъдете скучен. Много, много скучен», съветва авторът на писмото.

Според него, руснаците ще направят всичко, за да навредят на Джонсън.

Например, те мога да засипят Джонсън с комплименти.

«Разбира се, всеки политик счита, че неговото лично обаяние по чудесен начин размразява непримиримите отношения. Но, според личния ми опит, те уважават целеустремените, ярките…опоненти, говорещи с уважение, но право в очите», пише Брайант.

Затова авторът съветва Борис Джонсън да не се срамува да говори за насъщните проблеми — за корупцията, която пречи на британските бизнесмени да работят, за неуважението към демократичните норми, за хибридната война срещу Запада, за вероломната подкрепа за Асад, за правата на човека в Чечня, а също за нелегалната анексия на Крим, цитира изданието писмото на Брайант.

Той признава, че между Русия и Великобритания има много допирни точки, които биха позволили страните продуктивно да си сътрудничат.

«Русия е велика страна, с горда история. Но вашите очи трябва да бъдат широко отворени, не бива да ви заслепява собственото ви желание да направите впечатление», настоява авторът на писмото.

«Вземете си топло палто, дебели чорапи и подходяща шапка. Ще бъде студено, а вие не искате да изглеждате все едно ви тресе, нали», пише Крис Брайант в  The Times.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/chris-bryant-dear-boris-no-phones-no-fun-and-no-downing-vodka-on-your-trip-to-moscow-0w9bzg895

Тагове: ; ; ;