Представителите на Facebook съобщиха, че Русия е похарчила за реклама в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС по-малко от един долар.

По такъв начин компанията «ликвидира» твърденията, че Москва е повлияла върху резултатите от миналогодишния референдум, пише  The Daily Telegraph.

Социалната мрежа публикува данните в отговор на запитването на британската избирателна комисия и парламента.

По информация на американския интернет-гигант, за два месеца от предизборната компания «имащите  връзка с Кремъл» са изхарчили само 97 цента за обяви, които са били прегледани само 200 пъти.

Нещо повече, тези съобщения са се отнасяли не към брекзита, а към имиграцията, се отбелязва в статията.

Британските власти се нахвърлиха върху  Facebook, Twitter и Google, за да изяснят степента на чуждестранната намеса при гласуването за брекзита и по време на изборите. Повод за това послужи разследването в САЩ на ролята на Русия в победата на Доналд Тръмп.

Както се твърди, хиляди «руски тролове» в Туитър активно били действали по време на различните гласувания.

Facebook твърдеше, че в навечерието на изборите в САЩ Кремъл уж бил изхарчил около  $100 хиляди, които трябвало да внесат разкол на религиозна и расова почва.
Главата на парламентарния комитет по цифрови технологии, култура, медии и спорт, Демиан Колинз обвини  Facebook в неспособност да разкрие «истинските мащаби на руската намеса».
Според британски депутат, компанията е разглеждала само рекламата на страниците, които вече фигурирали в американското разследване.
«Facebook не изпълни моята молба и не потърси други фалшиви публикации и страници, които биха могли да бъдат свързани с подкрепената от Русия Агенция, и които са били активни по време на референдума», заяви Колиз.
Twitter и Google също отговориха на молбата на Лондон.

«Проведохме щателна проверка на нашите системи и не открихме никакви доказателства за подобна активност на нашата платформа», заявиха представителите  на Google.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.telegraph.co.uk/technology/2017/12/13/facebook-russians-spent-just-73-pence-ads-brexit-campaign/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;